Το Ιράν εξάγει 40 τουρμπίνες στη Ρωσία

φωτό:khabaronline.ir


Οκτώβριος 24, 2022. Ελλάδα.


Τεχεράνη.


Εν μέσω διεθνών διαμαρτυριών και επικρίσεων για την εξαγωγή UAV από το Ιράν στη Ρωσία, καθώς και την επιβολή διεθνών κυρώσεων κατά της Μόσχας, η Ισλαμική Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση με τη Μόσχα για την εξαγωγή 40 τουρμπινών στη Ρωσία.

Κατά την ανακοίνωση αυτής της είδησης, ο  Ρεζά Νοσάντι, Διευθύνων Σύμβουλος της Iran Gas Engineering and Development Company, δήλωσε:

«Η βιομηχανική επιτυχία της χώρας δεν περιορίζεται στους τομείς των πυραύλων και των drones, και τώρα το 85% των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού που χρειάζεται το φυσικό αέριο κατασκευάζονται  από την εντόπια βιομηχανία και με βάση αυτή την ικανότητα, «υπογράφηκε πρόσφατα σύμβαση για την εξαγωγή 40 τουρμπινών ιρανικής κατασκευής στη Ρωσία».

Δεν εξήγησε πότε υπογράφηκε αυτή η σύμβαση και πότε θα σταλούν αυτοί οι στρόβιλοι στη Ρωσία. 

Ο Νοσάντι ισχυρίστηκε επίσης ότι η παραγωγή φυσικού αερίου του Ιράν έχει «διπλασιαστεί» κατά τη διάρκεια των κυρώσεων.

Μετά την επιβολή οικονομικών κυρώσεων λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα μείωσε ή διέκοψε την παροχή φυσικού αερίου σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες,  γεγονός που προκάλεσε αύξηση στις τιμές της ενέργειας.

Το Κρεμλίνο, φυσικά, ισχυρίζεται ότι οι κυρώσεις εμπόδισαν τη σωστή συντήρηση της ρωσικής υποδομής φυσικού αερίου και, ειδικότερα, εμπόδισαν την επιστροφή των τουρμπίνων της Siemens που βρίσκονταν στον Καναδά για επισκευή.

Στις 2 Σεπτεμβρίου, η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι η μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα ανασταλεί μέχρι νεωτέρας λόγω επισκευών. 

Η εταιρεία δήλωσε ότι ο λόγος για αυτό ήταν μια διαρροή σε έναν από τους αεριοστρόβιλους του αγωγού Nord Stream 1 και είπε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει τη μεταφορά αερίου για λόγους ασφαλείας.

Λίγες μέρες αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στο Οικονομικό Φόρουμ του Βλαδιβοστόκ: «Δώστε μας έναν στρόβιλο, θα επιστρέψουμε αύριο το αέριο στον αγωγό Nord Stream».

Οι δυτικές χώρες κατηγορούν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο κατά της Δύσης. 

Η Ρωσία και το Ιράν έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο και οι δύο υπόκεινται επί του παρόντος υπό αμερικανικές κυρώσεις. Το Ιράν έχει πρόσφατα διαμαρτυρηθεί και επικριθεί για την εξαγωγή drones αυτοκτονίας στη Ρωσία και η Ευρώπη έχει επιβάλει κυρώσεις κατά του Ιράν για αυτόν τον λόγο. 

Αυτά τα μέτρα κυρώσεων περιλαμβάνουν κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων τριών αξιωματούχων και ενός ιδρύματος της Ισλαμικής Δημοκρατίας που σχετίζεται με την αποστολή αυτών των drones. Οι ιρανικές αρχές αρνούνται την εξαγωγή drones στη Ρωσία.

 

Shana.ir, khabaronline.ir, Deutsche Welle, Radiofarda,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr