Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Και «ιερέας» από την Ελλάδα στα Εγκαίνια της «Μακεδονικής Λέσχης» στο Μπλαγκόεβγκραντ


Οκτώβριος 30, 2022. Ελλάδα.

Μπλαγκόεβγκραντ- Βουλγαρία.

Δεκάδες μέλη της βουλγαρικής αστυνομίας  απέκλεισαν την περιοχή γύρω από την οδό «Dimitar Dimov» στο Μπλαγκόεβγκραντ, όπου έγιναν τα εγκαίνια της  «Μακεδονικής Πολιτιστικής Λέσχης» στις 12 το μεσημέρι, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο αρχηγός του VMRO-DPMNE της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιγιαν Μίτσκοσκι. 

Ήδη από τις 10 το πρωί σήμερα, αυτοκίνητα της χωροφυλακής περιόρισαν την πρόσβαση των αυτοκινήτων στην περιοχή, επιτρέποντας μόνο στους πεζούς. 


Και «ιερέας» από την Ελλάδα στα Εγκαίνια…


Στον αναφερόμενο σύλλογο συγκεντρώθηκαν καλεσμένοι από τη Βόρεια Μακεδονία, εκπρόσωποι των ΜΜΕ των Σκοπίων, καθώς και ένας ιερέας από την Ελλάδα, αναφέρει η «Struma» (σημ. μάλλον πρόκειται για τον από χρόνια γνωστό...).

Ο ηγέτης του (βουλγαρικού) VMRO, Ανγκέλ Τζαμπάζκι, ήρθε επίσης στο μέρος και διοργάνωσε μια έκθεση απέναντι από το γραφείο με πορτρέτα Βούλγαρων επαναστατών από το VMRO. 

Σχολίασε στους δημοσιογράφους ότι τα εγκαίνια της λέσχης ήταν «ανοιχτή πρόκληση» που οργανώθηκε από αυτονομιστικές οργανώσεις.

Λίγο αργότερα το κόμμα διοργάνωσε διαμαρτυρία στο κέντρο του Μπλαγκόεβγκραντ. 

«Πρόκειται για μια σοβαρή πρόκληση που οργανώθηκε από τα Σκόπια, γιατί ξέφυγαν τρομερά όταν επιτέθηκαν στα βουλγαρικά κλαμπ στο Μοναστήρι και στην Οχρίδα. Διαμαρτυρόμαστε για τη συγκέντρωση ενεργών Σλαβομακεδόνων πολιτικών με αυτονομιστές στη Βουλγαρία. Οι άνθρωποι πίσω από αυτό το κλαμπ λένε ότι η Βουλγαρία είναι κατακτητής στο Πιρίν της Μακεδονίας, ότι το Μπλαγκόεβγκραντ είναι Μακεδονικό», είπε ο Ανγκέλ Τζαμπάζκι στους διαδηλωτές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν τους αυτονομιστές. 

«Πρόκειται για απόλυτη παραβίαση της Συνθήκης καλής γειτονίας και κάθε μορφής καλής γειτονίας και καλών σχέσεων μεταξύ των χωρών», ήταν κατηγορηματικός ο ευρωβουλευτής. 

Ο πρόεδρος του μακεδονικού πολιτιστικού συλλόγου, ο οποίος φέρει το όνομα του Νίκολα Βαπτσάροφ, Ατανάς Μάζνεφ σχολίασε ότι στόχος αυτού του συλλόγου είναι να υπάρχουν πολιτιστικές γέφυρες μεταξύ των δύο χωρών και πολιτικοί στόχοι είναι η αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία και της βουλγαρικής μειονότητας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.dnes.dir.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr