Η Αίγυπτος προσανατολίζεται στην αγορά αεροπλανοφόρου και προηγμένων υποβρυχίων


Οκτώβριος 12, 2022. Ελλάδα.

Το Κάιρο έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την απόκτηση συμβατικών υποβρυχίων Barracuda καθώς και ένα αεροπλανοφόρο ικανό να μεταφέρει τη ναυτική έκδοση του αεροσκάφους Rafale, ανέφερε η γαλλική εφημερίδα La Tribune.

 

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η Αίγυπτος ενδιαφέρεται για τα συμβατικά υποβρύχια Barracuda, τα οποία κατασκευάζει η γαλλική εταιρεία Naval Group. Αφορά υποβρύχια που πωλήθηκαν στην Αυστραλία (12 επιθετικά υποβρύχια με εκτόπισμα 4.500 τόνων) πριν η Καμπέρα ξαφνικά στραφεί στα πυρηνικά υποβρύχια των ΗΠΑ και της Βρετανίας ως μέρος της Συμμαχίας Aukus (Αυστραλία, Μεγάλη Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες).

 

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αιγύπτου και Γαλλίας ξεκίνησαν για αυτήν την τεράστια συμφωνία πριν από περισσότερους από δώδεκα μήνες. Το 2011 και ξανά το 2015, η Αίγυπτος παρήγγειλε τέσσερα υποβρύχια U209 από τη γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) και το τέταρτο υποβρύχιο, το S44, παρελήφθη τον περασμένο Ιούλιο.

Το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό έθεσε σε παραγωγή ένα νέο αεροπλανοφόρο το 2021. Έχει προγραμματιστεί να αντικαταστήσει τον Charles de Gaulle το 2038. Ίσως επιταχύνουν τα πράγματα εάν υπάρξει πελάτης.

 

Γιατί η Αίγυπτος χρειάζεται ένα αεροπλανοφόρο;

 

Η προστασία των υδάτινων πόρων είναι επίσης θέμα ζωής ή θανάτου. Τα εξοπλιστικά προγράμματα είναι μόνο σύμφωνα με επιβεβαιωμένη στρατηγική νοημοσύνη και όχι σύμφωνα με τη διάθεση ή το συναίσθημα.

Επομένως, εάν η Αίγυπτος επιδιώκει να αποκτήσει ισχυρότερα και πιο ανεκτικά υποβρύχια με ένα αεροπλανοφόρο, τότε ως εχθρός δεν νοείται το Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται γεωγραφικά κοντά, που χρειάζεται μόνο μεσαίους ή μεσαίους πυραύλους, βραχυπρόθεσμα για να το αποτρέψει, αλλά ο στόχος εδώ είναι η Αιθιοπία ή κάθε χώρα που μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια των υδάτων της Αιγύπτου τα επόμενα 30 χρόνια.

 

Όλοι γνωρίζουν πλέον ότι η Αίγυπτος δεν μπορεί να βασίζεται στη διεθνή κοινότητα ή τα Ηνωμένα Έθνη, και ότι η δύναμη είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβληθεί ο σεβασμός της και να διαφυλαχθούν τα συμφέροντά της.

 

Παρίσι, τακτικός προμηθευτής όπλων στο Κάιρο

 

Η Αίγυπτος, ακολουθώντας τη νέα γερμανική πολιτική εξαγωγών και για το διεθνές εμπάργκο στα ρωσικά όπλα, στρέφεται φυσικά προς τη Γαλλία, η οποία την προμηθεύει τακτικά με οπλικά συστήματα υψηλού επιπέδου (Rafale, ελικοπτεροφόρα, φρεγάτα FREMM και Gowind κορβέτες, δορυφόρους κ.λπ.).

 

Την άνοιξη, η Γαλλία τάχθηκε στο πλευρό πολλών γαλλικών τραπεζικών ιδρυμάτων - BNP Paribas, Crédit Agricole, Société Générale και CIC ​​- για να χρηματοδοτήσει μια συμφωνία με την Αίγυπτο αξίας 5,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περιλαμβάνονται μαχητικά Rafale, δορυφόροι, αεροπλάνα ανεφοδιασμού Airbus A330 MRTT), σύμφωνα με τις στρατιωτικές πηγές.

Ο δορυφόρος παρακολούθησης θα παρέχεται από την Airbus Space, όπως αποκάλυψε η La Tribune τον Δεκέμβριο του 2020, και δύο αεροσκάφη Airbus MRTT.

Τέλος, το Κάιρο αγόρασε πρόσφατα τέσσερα ραντάρ GM400, τα οποία είναι τρισδιάστατα ραντάρ αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας που αναπτύχθηκαν και σχεδιάστηκαν από την Thales, σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα.

 

Χαρακτηριστικά υποβρυχίου Barracuda

 


Το Barracuda έχει μήκος 97 μέτρα και εκτόπισμα 4.500 τόνους.

Το υποβρύχιο μπορεί να μείνει στη θάλασσα για τρεις μήνες ή να διανύσει 18.000 ναυτικά μίλια με ταχύτητα 10 κόμβων, την ταχύτητα διέλευσης 14 κόμβων και επίσης μπορεί να καταδύεται σε βάθος 300 μέτρων.

Τα υποβρύχια συστήματα μάχης αποτελούνται από 34 όπλα, συμπεριλαμβανομένων έξι πυραύλων κρουζ κάθετα εκτοξευόμενου, καθώς και drones. Είναι επίσης ικανό να μεταφέρει αντιπλοϊκούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους Harpoon, καθώς και νάρκες και τορπίλες Mark 48.

 

Χαρακτηριστικά του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle

 

Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle «CDG» κατασκευάστηκε ως αντικατάσταση του αεροπλανοφόρου κλάσης Clemenceau στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Το κύτος έχει μήκος 261,5 m (858 πόδια), πλάτος 64,36 m (211,2 πόδια), ύψος 66,5 m (218 m) και έλξη 9,43 m (30,9 πόδια), με εκτόπισμα 38.000 τόνων.

 

Αυτές οι εντυπωσιακές διαστάσεις φιλοξενούν πλήρωμα 1.150 ατόμων, 550 πληρώματα αεροσκάφους και 50 άτομα εναέριας υποστήριξης, μαζί με βραχυπρόθεσμη στέγαση για 800 πεζοναύτες Fusiliers.

Όσον αφορά τη δύναμη πυρός που μπορεί να χρησιμοποιήσει το γαλλικό αεροπλανοφόρο εναντίον πιθανών εχθρών, το πλοίο φιλοξενεί έως και 40 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 30 μαχητικών πολλαπλών ρόλων Dassault Rafale M (πριν από το 2016, ο ρόλος αυτός αναλάμβανε η Dassault-Breguet Super-Étendard), δύο E- 2 ελικόπτερα Hawkeyes, δύο ελικόπτερα NFH Caiman Marine, ένα Eurocopter AS565 Panther και δύο ελικόπτερα AS365 Dauphin («Dolphin») Pedro.

 

Υπάρχουν τέσσερις εκτοξευτές Sylver 8 κυψελών για να μεταφέρουν τους πυραύλους εδάφους-αέρος MBDA Aster 15 (SAM) και δύο εκτοξευτές Sacral 6 κυψελών που χρησιμοποιούν τον πύραυλο Mistral μικρής εμβέλειας. Για αυτοάμυνα μικρής εμβέλειας, το πλοίο ήταν εξοπλισμένο με οκτώ πυροβόλα Giat 20F2 20 mm.

 

Η κατοχή από την Αίγυπτο αυτού του μοναδικού υποβρυχίου και τρομακτικού αεροπλανοφόρου θα κάνει τον αιγυπτιακό στόλο να ενισχυθεί με πρωτοφανείς και λογικές ικανότητες επειδή είναι μια χώρα με θαλάσσια σύνορα που εκτείνονται μεταξύ Μπαχρέιν και τεράστιες αμφισβητούμενες οικονομικές περιουσίες.

Καθώς και για την προστασία της πιο σημαντικής διεθνούς ναυτιλιακής λωρίδας στον κόσμο και θέλει να προστατεύσει την εθνική της ασφάλεια και να διατηρήσει τον πλούτο της υπό το πρίσμα ενός προβληματικού κόσμου που διέπεται από το νόμο της βίας και όχι από τη δύναμη του νόμου.

 

Defence Arabic

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr