Τουρκία: διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις για την υποστήριξη των γυναικών του Ιράν


Διαδήλωση μετά τον θάνατο του Μαχσά Αμινί στο Ιράν, κοντά στο ιρανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη

Οκτώβριος 2, 2022. Ελλάδα.

« Γυναίκες, ζωή, ελευθερία! «: Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή στην Τουρκία, στην Κωνσταντινούπολη και στο Ντιγιάρμπακιρ, μια μεγάλη πόλη στα νοτιοανατολικά με κουρδική πλειοψηφία, κραδαίνοντας πορτρέτα Ιρανών γυναικών που σκοτώθηκαν στην καταστολή διαδηλώσεων που συγκλονίζουν το Ιράν.

Στο Καντίκιοϊ, μια συνοικία στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, εκατοντάδες γυναίκες και άνδρες - συμπεριλαμβανομένων πολλών Ιρανών - φώναξαν συνθήματα κατά του καθεστώτος της Τεχεράνης και υπέρ των Ιρανών γυναικών, σύμφωνα με βιντεογράφο του AFP.

Οι διαδηλωτές κουνούσαν κόκκινα τριαντάφυλλα, άλλες ιρανικές σημαίες και ταμπέλες « Γυναίκες, ζωή, ελευθερία », το εμβληματικό σύνθημα του κινήματος διαμαρτυρίας που πυροδότησε ο θάνατος της νεαρής Ιρανής Κούρδισσας  Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την Αστυνομία Ηθών.

Στο Ντιγιαρμπακίρ, μια πόλη 350 χλμ. από τα ιρανικά σύνορα, συγκεντρώθηκαν επίσης σχεδόν 200 άτομα, η πλειοψηφία των οποίων ήταν γυναίκες, το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν φωτογραφίες πολλών Ιρανών γυναικών που δολοφονήθηκαν από την έναρξη του κύματος καταστολής, καθώς και πλακάτ και ένα μεγάλο πανό που έφεραν το σύνθημα " Γυναίκες, ζωή, ελευθερία " στα κουρδικά (" Jin, Jiyan, Azadî ").

Μια διαδήλωση υποστήριξης των Ιρανών γυναικών πραγματοποιήθηκε επίσης το βράδυ του Σαββάτου στη Σμύρνη (δυτικά), την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, συγκεντρώνοντας αρκετές εκατοντάδες άτομα, σύμφωνα με εικόνες που δημοσιεύτηκαν στα κοινωνικά δίκτυα και επαληθεύτηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τουλάχιστον 92 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις πριν από δύο εβδομάδες, ανακοίνωσε την Κυριακή η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR), που εδρεύει στο Όσλο (Νορβηγία).

Le Figaro

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr