Επικυρώθηκε η μεταφορά προσωπικών δεδομένων από την ΕΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες


φωτό αρχείου 
apnews.com

Οκτώβριος 7, 2022. Ελλάδα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που επιτρέπει την πρόοδο στην εφαρμογή ενός νέου πλαισίου για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ΗΠΑ, το οποίο είναι κρίσιμο για την ψηφιακή οικονομία.

 

Τον Μάρτιο, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες συμφώνησαν επί της αρχής για το πολυσυζητημένο ζήτημα, αφού προηγούμενες προτάσεις για συμφωνία απορρίφθηκαν από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω φόβων για πρόγραμμα υποκλοπών των ΗΠΑ.


Η υπογραφή του κανονισμού από τον Πρόεδρο θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει τη διαδικασία επικύρωσής της, η οποία θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

«Αυτό είναι το τέλος των κοινών μας προσπαθειών για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της σταθερότητας στη διατλαντική ανταλλαγή δεδομένων», σχολίασε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο σε μια σύντομη ομιλία στους δημοσιογράφους.

Το κείμενο ενισχύει τα μέτρα για τη διασφάλιση της εμπιστευτικότητας και την προστασία των πολιτικών ελευθεριών στα προγράμματα επιτήρησης των ΗΠΑ για δεδομένα που συλλέγονται στην Ευρώπη και τα οποία μεταφέρονται και αποθηκεύονται πέρα ​​από τον Ατλαντικό.

Καθιερώνει επίσης έναν ανεξάρτητο και δεσμευτικό μηχανισμό που επιτρέπει σε άτομα από επιλέξιμες χώρες να αναζητήσουν επανόρθωση εάν πιστεύουν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν συλλέξει παράνομα τα προσωπικά τους στοιχεία.

Αυτός ο μηχανισμός προβλέπει δύο επίπεδα διαφορών, το ένα απευθύνεται στον αξιωματικό των πολιτικών ελευθεριών της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ και το άλλο σε ένα ανεξάρτητο δικαστήριο που ιδρύθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τον Ιούλιο του 2020, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η «Ασπίδα προστασίας προσωπικών δεδομένων» που χρησιμοποιείται από 5.000 αμερικανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων κολοσσών όπως η Google και η Amazon, δεν προστατεύει από πιθανή «παρέμβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα των ατόμων των οποίων τα δεδομένα κοινοποιούνται».

Υπάρχει πιθανότητα η νέα έκδοση της συμφωνίας να καταλήξει ξανά στα δικαστήρια, παραδέχθηκαν εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης σε συνέντευξη Τύπου.

Αλλά έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να απαντά στις προηγούμενες αμφιβολίες της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης.

 

πρακτορεία

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr