Βουλγαρία: Η Σλοβακία δεν πουλάει τους κινητήρες για τα MIG, μόνη λύση η Πολωνία


Οκτώβριος 28, 2022. Ελλάδα.

Η Σλοβακία αρνήθηκε να πωλήσει στη Βουλγαρία κινητήρες MiG-29. Μετά από συνομιλία με τον Σλοβάκο υπουργό Άμυνας, η απάντηση ήταν ότι τα ρωσικά αεροπλάνα τους με ανταλλακτικά προορίζονταν για την Ουκρανία.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Ντιμίταρ Στογιάνοφ στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, προσθέτοντας ότι έγινε ανάλογο αίτημα στην Πολωνία.

Στις αρχές Αυγούστου το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας απέστειλε αίτημα για αγορά ή επισκευή 6 κινητήρων και Βαρσοβία ανέλαβε την επισκευή των έξι. Επιπλέον, το Πολωνικό Υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να παροπλίσει ένα αεροσκάφος MiG-29 και να προετοιμάσει τους κινητήρες του για πώληση στη Βουλγαρία, ανακοίνωσε ο Στογιάνοφ.

 

Οι 6 κινητήρες, των οποίων οι επισκευές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ανήκουν στην Πολωνία. 

Το υπουργείο ετοίμασε και έστειλε σχέδιο διακυβερνητικής συμφωνίας, εξήγησε ο Στογιάνοφ. Ωστόσο, η σύναψή του απαιτεί επικύρωση από το κοινοβούλιο.

 

Πριν ακόμη γνωμοδοτήσουν οι βουλευτές, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη τη σύμβαση για την αγορά των δεύτερων οκτώ μαχητικών αεροσκαφών F-16 block 70. Θα κοστίσουν σχεδόν 2,6 δισ. λέβα, αλλά αυτή τη φορά δεν χρειάζεται να πληρωθούν εκ των προτέρων και σε ρευστό . Η Βουλγαρία θα λάβει επίσης έκπτωση από τις ΗΠΑ για 24,4 εκατομμύρια δολάρια - η τιμή των κατευθυνόμενων βλημάτων για τα μαχητικά. 

Ωστόσο, η προσφορά ισχύει έως τις 15 Δεκεμβρίου και αυτή είναι η προθεσμία για την έγκρισή της από τη Βουλγαρική Εθνοσυνέλευση, ώστε να ισχύουν οι ευνοϊκοί όροι της σύμβασης. Η προηγούμενη έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο επιτρέπει στον Υπουργό να την υπογράψει αμέσως μόλις ψηφίσουν οι βουλευτές.

Ενώ η Πολεμική Αεροπορία προσπαθεί να παραλάβει τα ρωσικά MiG, οι Ισπανοί φρουρούν και πάλι τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας μετά από αίτημα στο ΝΑΤΟ.

24chasa.bg

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr