Ρωσία: Η Κρατική Δούμα δεν αποκλείει Γενική Επιστράτευση


Νοέμβριος 1, 2022. Ελλάδα.

Ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας, Βίκτορ Σομπολέφ, δήλωσε ότι εάν οι εχθροπραξίες μεταφερθούν από την Ουκρανία στο ρωσικό έδαφος, θα ανακοινωθεί Γενική Επιστράτευση. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα απαιτήσει νέο διάταγμα του Προέδρου της Ρωσίας.

Εάν, όπως συμβαίνει τώρα, οι στρατιωτικές ενέργειες είναι μόνο στο έδαφος της Ουκρανίας, νομίζω ότι η επιστράτευση που έγινε θα είναι αρκετή. Αλλά, αν η επιθετικότητα εκ μέρους των δυτικών χωρών αυξήσει τις προσπάθειες κατά της Ρωσίας, σίγουρα θα χρειαστεί νέα κινητοποίηση. Αν όμως η κατάσταση εξελιχθεί αρνητικά, μάλλον θα χρειαστεί όχι μερική, αλλά πλήρης επιστράτευση. Και μετά, φυσικά, θα υπάρξει νέο διάταγμα», είπε.

Ο Σομπολέφ εξήγησε επίσης γιατί δεν χρειάζεται νέο διάταγμα για την ολοκλήρωση της μερικής επιστράτευσης.

Το διάταγμα ήταν [για την έναρξη της επιστράτευσης], έλεγε τα πάντα: πόσους να καλέσουν για τέτοια και τέτοια καθήκοντα. Το διάταγμα εκτελέστηκε, γιατί άλλο διάταγμα; είπε ο Σομπολέφ.

Στις 31 Οκτωβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία. Ο αρχηγός του κράτους είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα συζητήσει με δικηγόρους την ανάγκη για ειδικό διάταγμα για αυτό. 

Ωστόσο, ο γερουσιαστής Αντρέι Κλίσας δήλωσε την 1η Νοεμβρίου ότι δεν θα απαιτείται τέτοιο διάταγμα, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Με τη σειρά του, ο δικηγόρος Πάβελ Τσίκοφ υπενθύμισε ότι, σε αντίθεση με τον στρατιωτικό νόμο, η εισαγωγή και η κατάργηση του οποίου ορίζονται άμεσα από το νόμο, δεν προβλέπεται το τέλος της επιστράτευσης.

 Πρότεινε επίσης ότι η επίσημη παύση της επιστράτευσης θα στερούσε από τις αρχές τη δυνατότητα να ξεκινήσουν ξεχωριστά τις επόμενες δραστηριότητες επιστράτευσης, εάν χρειαζόταν.

News.ru

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr