Ο πρόεδρος της Σερβίας θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο για τις εντάσεις στο Κόσοβο


Νοέμβριος 9, 2022. Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε την Τετάρτη ότι θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του σχετικά με τις εντάσεις στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, που έχουν φουντώσει πρόσφατα, λόγω μακράς διαμάχης για τις πινακίδες κυκλοφορίας.

 

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι ότι ακύρωσε το ταξίδι του στην Αίγυπτο και το Κατάρ για να παραστεί στο Φόρουμ Ειρήνης του Παρισιού αυτήν την Παρασκευή και το Σάββατο.

 

Ο Βούτσιτς αναμένεται επίσης να έχει συναντήσεις με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και τον Μίροσλαβ Λάιτσακ, ειδικό εκπρόσωπο του μπλοκ για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, αλλά το Βελιγράδι συνεχίζει να το θεωρεί επικράτειά του.

 

Οι εντάσεις μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου έχουν αυξηθεί μετά την αποχώρηση των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου από όλους τους κεντρικούς και τοπικούς θεσμούς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Πρίστινα να αντικαταστήσει τις πινακίδες κυκλοφορίας που εκδόθηκαν στους Σέρβους από τις σερβικές αρχές με πινακίδες κυκλοφορίας της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου.

 

Η Πρίστινα είπε ότι θα αρχίσει να επιβάλλει πρόστιμα αυτόν τον μήνα σε Σέρβους οδηγούς που χρησιμοποιούν παλιές πινακίδες κυκλοφορίας που χρονολογούνται πριν από την ανεξαρτησία και θα κατασχέσει οχήματα με σερβικούς αριθμούς κυκλοφορίας μετά τις 21 Απριλίου 2023.

 

Ο Βούτσιτς είπε ότι το Βελιγράδι τηρεί τη Συμφωνία των Βρυξελλών, μια συμφωνία του 2013 για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, και ότι ήρθε η ώρα να κάνουν το ίδιο η ΕΕ και η Πρίστινα.

 

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ ζήτησαν από τις δύο πλευρές να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες και να επιλύσουν τα εκκρεμή ζητήματα μέσω διαλόγου. Οι Βρυξέλλες διευκόλυναν τον διάλογο μεταξύ των δύο χωρών με σκοπό τη μείωση των εντάσεων και την επίλυση διμερών ζητημάτων, μια από τις προϋποθέσεις για την πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

Kosovo Online, Shqiptarja,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr