Σκόπια: Η Βουλγαρία ζήτησε την αλλαγή της ονομασίας του Γυμνασίου «Γιόσιπ Μπροζ Τίτο»...


Νοέμβριος 7, 2022. Ελλάδα.

Το Γυμνάσιο του Μοναστηριού που φέρει την ονομασία του ηγέτη της πάλαι ποτε Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο είναι ένα από τα παλαιότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ονομασία του έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Βουλγαρίας, η οποία μάλιστα ζήτησε την αλλαγή της ονομασίας αυτής στο σχολείο το οποίο περίπου 800 μαθητές φοιτούν ετήσια.

Αυτό δήλωσε η βουλευτής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος - LDP της Βόρειας Μακεδονίας, Μόνικα Ζαΐκοβα σε συνέντευξή της στη σερβική Politika.

Η Ζαΐκοβα, η οποία είναι μία από τις πιο σοβαρές υποψηφιότητες για την ανάληψη της θέσης του προέδρου του LDP, απάντησε σε ερωτήσεις της σερβικής εφημερίδας.

«Η Βουλγαρία άνοιξε πολλούς συλλόγους στην επικράτεια της Βόρειας Μακεδονίας, τα ονόματα των οποίων δοξάζουν ουσιαστικά το φασιστικό παρελθόν. Η Σόφια λέει ότι το όνομα του Γυμνασίου (στο Μοναστήρι/Μπίτολα) που φέρει το όνομα του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο πρέπει να αλλάξει. Πώς σχολιάζετε αυτές τις ενέργειες;»

Δήλωσε:

Πρέπει να καταλάβουμε ότι στα Βαλκάνια πρέπει να χτίζουμε γέφυρες, όχι τείχη. Η Βουλγαρία πρέπει να σταματήσει όλες τις προκλήσεις, καθώς και να πέφτουμε θύματα ή να τις προκαλούμε. Δεν θα κάνει καλό σε κανέναν.

Δεν θα επιτρέψουμε την αποκατάσταση των ηττημένων ιδεολογιών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - φασισμού και ναζισμού, και δεν θα απαρνηθούμε τα οφέλη του ΝΟΒ (σημ. Εθνικός Απελευθερωτικός Πόλεμος). Πρέπει να σεβόμαστε την ιστορία, αλλά και να κοιτάμε το μέλλον και να εργαζόμαστε σε εκείνους τους τομείς που μας ενώνουν ως έθνη και από τους οποίους ωφελούνται τα κράτη και οι πολίτες.

Ερώτηση: Δεν υπήρξε καμία αντίδραση της ΕΕ σε αυτές τις κινήσεις από το μέλος της. Επίσης, η ΕΕ δεν τήρησε την υπόσχεση από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Χάνει η ΕΕ την αξιοπιστία της στον RSM με τις ενέργειές της;


Απάντηση:

Μεγαλύτερο πρόβλημα από την έλλειψη αντίδρασης από την ΕΕ είναι ο θόρυβος που δημιουργεί το μπλοκ της αντιπολίτευσης στη χώρα μας, καθώς και η εμφάνιση εθνικιστικής πολιτικής ρητορικής, κυρίως από τη βουλγαρική δεξιά, η οποία χρησιμοποιεί τη διαμάχη για να κερδίσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από τους πολίτες. τον τελευταίο εκλογικό κύκλο.

 De facto, αυτή η πολιτική χάνει αργά αλλά σταθερά τη δημοτικότητά της, και έξι εκλογικοί κύκλοι σε δύο χρόνια και μια ασταθής κυβερνητική πλειοψηφία αποτελούν κραυγαλέα απόδειξη αυτού. 

Η πλήρης ένταξη στην ΕΕ είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους της Βόρειας Μακεδονίας, επομένως μεγάλο μέρος των πολιτικών στοχεύει στην εκπλήρωσή του. Πρέπει να συμφωνήσω ότι ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνεται, αλλά η ΕΕ εξακολουθεί να είναι το καλύτερο έργο και ιδέα για διεθνή συνέργεια και συνεννόηση.

 Δεν θα συμφωνήσω πλήρως ότι η ΕΕ δεν εκπληρώνει όσα υπόσχεται. Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες ότι αυτή η εγγύηση έχει τη μορφή δράσης όπου υπογράψαμε σύμβαση με τη Frontex στη μακεδονική γλώσσα.

politika.rs

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr