Η Ρωσία κάνει νέα αγορά drones από το Ιράν αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων


Νοέμβριος 11, 2022. Ελλάδα.

Πηγή ασφαλείας είπε ότι η Μόσχα μετέφερε κρυφά 141 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και δυτικά όπλα που κατασχέθηκαν στην Ουκρανία στο Ιράν με αντάλλαγμα 166 drones πριν από περίπου δύο μήνες, γράφει η ισραηλινή Nziv.

Η Ρωσία φέρεται να σχεδιάζει να αυξήσει τη βάση της με drone κατά 200 εκατομμύρια δολάρια μέσω μιας νέας σύμβασης με το Ιράν, αφού κατέστρεψε πολλά εισαγόμενα drones στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Sky News, επικαλούμενο μια ανώνυμη πηγή ασφαλείας, ανέφερε ότι η Μόσχα μετέφερε κρυφά 141 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και δυτικά όπλα που κατασχέθηκαν στην Ουκρανία στο Ιράν με αντάλλαγμα 166 drones πριν από περίπου δύο μήνες.

Η πηγή μοιράστηκε δορυφορικές εικόνες που δείχνουν δύο ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη να σταθμεύουν για τρεισήμισι ώρες στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης τα ξημερώματα της 20ης Αυγούστου ως απόδειξη της συμφωνίας. Από τότε, σύμφωνα με την έκθεση, τουλάχιστον πέντε ρωσικά αεροσκάφη έχουν πετάξει φορτωμένα drones από το Ιράν.

Αυτά τα δυτικά όπλα – οι αμερικανικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι Javelin, αντιαεροπορικοί πύραυλοι Stinger και βρετανικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι NLAW – θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους Ιρανούς για αντίστροφη μηχανική, είπε η πηγή και 60 μικρότερα drones Shahid-131 και έξι drones Muhajir-6.

 Η πηγή υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν τις τελευταίες ημέρες σε μια άλλη συμφωνία drone αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα θα υπάρξει άλλη μια μεγάλη προμήθεια drones από το Ιράν.

 Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αναπτύσσει εκατοντάδες ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ για να επιτεθεί σε μη στρατιωτικές υποδομές, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και νερού σε διάφορες περιοχές της χώρας, ειδικά στην πρωτεύουσα, Κίεβο. Το Κίεβο ισχυρίζεται επίσης ότι η Ρωσία έχει παραγγείλει επιπλέον 2.000 drones από Ιράν.

 Ενώ το Κρεμλίνο αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, το Ιράν παραδέχτηκε ότι έστειλε drones στη Ρωσία, αλλά τόνισε ότι οι αποστολές έγιναν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

 Ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντουλαχιάν δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την εκδήλωση στην Τεχεράνη το Σάββατο:

 «Αυτή η αναταραχή από ορισμένες δυτικές χώρες ότι το Ιράν προμήθευε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία για να βοηθήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία - όσο για τους πυραύλους, αυτό είναι εντελώς ψευδής είδηση. Όσον αφορά τα drones, είναι αλήθεια, χορηγήσαμε στη Ρωσία έναν μικρό αριθμό drones, μήνες πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο Αμίρ Αμπντουλαχιάν είπε στα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι η Τεχεράνη και το Κίεβο συμφώνησαν να συζητήσουν τους ισχυρισμούς για χρήση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Ουκρανία πριν από δύο εβδομάδες, αλλά οι Ουκρανοί δεν παρευρέθηκαν στη συμφωνημένη συνάντηση, αν και είχαν δηλώσει ότι κατείχαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε drones ιρανικά στην Ουκρανία.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr