Οι ΥΠΕΞ Τουρκίας, Συρίας και Ρωσίας θα συναντηθούν το δεύτερο δεκαήμερο Ιανουαρίου

 φωτό αρχείου- Στη Μόσχα συναντήθηκαν οι υπουργοί Άμυνας Ρωσίας, Τουρκίας και Συρίας

Δεκέμβριος 31, 2022. Ελλάδα.

Οι επικεφαλής της διπλωματίας Τουρκίας, Συρίας και Ρωσίας σκοπεύουν να συναντηθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, ανακοίνωσε το Σάββατο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ένα νέο στάδιο προσέγγισης μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού.

Ο Τούρκος υπουργός συζήτησε αυτήν την τριμερή συνάντηση σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του το Σάββατο, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στη Μόσχα, οι δυο τους συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Σε ένδειξη εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών πραγματοποίησαν συνάντηση στη Μόσχα την Τετάρτη με τους Σύρους ομολόγους τους, στην οποία συμμετείχαν και Ρώσοι αξιωματούχοι.

 Ήταν η πρώτη συνάντηση σε κυβερνητικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών από το 2011.

Η τουρκική κυβέρνηση, η οποία αντιτάχθηκε σθεναρά στο καθεστώς της Δαμασκού μετά το ξέσπασμα της ένοπλης σύγκρουσης στη Συρία, σχεδόν πριν από 12 χρόνια, σηματοδότησε αλλαγή στάσης εδώ και αρκετούς μήνες, αναφέροντας την πιθανότητα επανέναρξης των σχέσεων με την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ.

 Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, συνομιλώντας με μια ομάδα δημοσιογράφων, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ έκανε τις ακόλουθες γενικές αξιολογήσεις σχετικά με τη συνάντηση της Μόσχας την Τετάρτη.

 «Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που θέσαμε στη συνάντηση ήταν η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Τονίσαμε ότι σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα και τα δικαιώματα κυριαρχίας όλων των γειτόνων μας, ιδιαίτερα της Συρίας και του Ιράκ, ότι ο μοναδικός μας στόχος είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και ότι δεν έχουμε άλλο σκοπό.

Δηλώσαμε ότι στοχεύουμε να εξουδετερώσουμε όλα τα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το PKK/YPG και το DAESH, που αποτελούν επίσης απειλή για τη Συρία.

Τονίσαμε ότι το PKK δεν διαφέρει από το YPG.

Δηλώσαμε επίσης ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις ελέγχουν σχεδόν το ένα τρίτο της Συρίας. Δηλώσαμε επίσης ότι καταβάλλουμε προσπάθειες για να αποτρέψουμε περαιτέρω μετανάστευση από τη Συρία προς την Τουρκία.

Συμφωνήσαμε επίσης να συνεχίσουμε τις επαφές. Ευχαριστήσαμε επίσης τη Ρωσία για τη φιλοξενία».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr