Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ καταδικάζουν τη βομβιστική επίθεση στο Κοσσυφοπέδιο

Η EULEX ανακοίνωσε ότι άγνωστοι πέταξαν βόμβα  σε όχημα περιπολίας της
 
Δεκέμβριος 11, 2022. Ελλάδα.

«Η ΕΕ δεν θα ανεχθεί επιθέσεις κατά της EULEX ή βίαιες εγκληματικές ενέργειες στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου», δήλωσε ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας.

«Τα οδοφράγματα πρέπει να αφαιρεθούν αμέσως από τις σερβικές ομάδες του Κοσσυφοπεδίου. Πρέπει να αποκατασταθεί η ηρεμία. Η EULEX θα συνεχίσει να συντονίζεται με τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου και την KFOR. Όλοι οι παράγοντες θα πρέπει να αποφύγουν την κλιμάκωση των εντάσεων», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου δήλωσε επίσης ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ καταδικάζουν τις επιθέσεις με στόχο την EULEX κατά τη διάρκεια της περιπολίας της χθες το βράδυ.

«Τέτοιες επιθέσεις είναι απαράδεκτες και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν», αναφέρεται στην ανακοίνωση,

Τι συνέβη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της EULEX άγνωστοι έριξαν βόμβα σε περιπολία ελέγχου της Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κράτος δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, οι Σέρβοι έχουν στήσει οδοφράγματα στο δρόμο προς το χωριό Rudarë του  Zveçan ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του πρώην μέλους της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου, Ντεγιάν Πάντιτς.

Η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, με ανακοίνωσή της, ανακοίνωσε ότι δέχτηκε επίθεση σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις με πυροβόλα όπλα από άτομα που ανήκουν σε παράνομες σερβικές δομές στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, κοντά στη λίμνη Ujman.

Κατά τα άλλα, οι εντάσεις έχουν αυξηθεί από τις 6 Δεκεμβρίου, όταν υπέστησαν ζημιές τα γραφεία της Δημοτικής Εκλογικής Επιτροπής στη Βόρεια Μιτρόβιτσα και στο Ζούμπιν Ποτόκ.

Έκτοτε, σημειώθηκαν πυροβολισμοί, ρίψεις χειροβομβίδων και εκρήξεις βομβών στους σερβικούς δήμους, ενώ σε περιπολία, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά κατά τη διάρκεια επίθεσης στο Zveçan στις 8 Δεκεμβρίου.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr