«Οι ΗΠΑ ζήτησαν ενοίκιο από την Τουρκία για τη στέγαση των F-35»


Δεκέμβριος 28, 2022. Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν τέλος ενοικίασης με την αιτιολογία ότι κράτησαν στο υπόστεγο τα πολεμικά αεροσκάφη τύπου F-35A Lightning II που παρήγαγαν και προορίζονταν για την τουρκική αεροπορία, γράφει η τουρκική εφημερίδα Sabah.

Καθώς η αμερικανική πλευρά απαιτεί ένα τέλος ενοικίασης από την Τουρκία με το σκεπτικό ότι κρατά στο υπόστεγο τα F-35 που είχαν προορισμό την Τουρκία, η Άγκυρα ζητά την επιστροφή των 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προκατάβαλε για το έργο, καθώς και αποζημίωση για τη ζημιά που προκλήθηκε από οι επενδύσεις σε τουρκικές εταιρείες με τις δεσμεύσεις που επιβλήθηκαν, όπως αυτή της αγοράς ανταλλακτικών.

Από την άλλη, συνεχίζονται οι τεχνικές μελέτες για την προμήθεια 40 αεροσκαφών F-16 Viper από τις ΗΠΑ και τον εκσυγχρονισμό 79 F-16 από τον Σεπτέμβριο του 2021. 

Αν και οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την προμήθεια αεροσκαφών έχουν αποσυρθεί, ο μηχανισμός πωλήσεων δεν έχει ακόμη λειτουργήσει.


Τα F-35 που θα κατασκευάζονταν για την Τουρκία


Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, η οποία σχεδιάζει να προμηθευτεί 100 F-35 Lightning II στο πλαίσιο του Προγράμματος Joint Strike Fighter (JSF), παρήγγειλε επίσημα 30 αεροσκάφη. 

Στο πλαίσιο αυτό,  συνολικά επρόκειτο να παραδοθούν 30 αεροσκάφη, 2 το 2018, 4 το 2019, 8 το 2020, 8 το 2021 και 8 το 2022. 

Ωστόσο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν εμπάργκο και κυρώσεις CAATSA στην Τουρκία λόγω της προμήθειας του πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Όταν πάρθηκε η απόφαση για το εμπάργκο, ολοκληρώθηκε η παραγωγή 6 αεροσκαφών F-35A για την τουρκική αεροπορία. 

Τα αεροπλάνα στη γραμμή παραγωγής προσφέρθηκαν νόμιμα στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, αλλά στην πραγματικότητα, είναι γνωστό ότι φυλάσσονταν στο υπόστεγο.

 Η Τουρκία έχει αποκλειστεί πλήρως από το έργο JSF από τον Σεπτέμβριο του 2021.

 Η Τουρκία πραγματοποίησε πληρωμή 1 δισεκατομμυρίου 400 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος.


Πραγματοποιούνται εγχώριες παραγωγές


Αφενός, η Τουρκία σκοπεύει να προμηθευτεί κιτ για την επιστροφή των χρημάτων που καταβλήθηκαν στο πλαίσιο του Έργου F-35, αφετέρου για τον εκσυγχρονισμό νέων πολεμικών αεροσκαφών F-16 και υφιστάμενων F-16. 

Από την άλλη, συνεχίζεται ο εκσυγχρονισμός των F-16 με εθνικά μέσα και η ανάπτυξη εθνικών επανδρωμένων/μη επανδρωμένων πολεμικών αεροσκαφών όπως τα Εθνικά Αεροσκάφη Μάχης , KIZILELMA και ANKA-3, σημειώνει το τούρκικο δημοσίευμα.

 

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr