Η Βουλγαρία έλυσε το πρόβλημα - θα έχει μακροπρόθεσμη πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου και στα τερματικά της Τουρκίας


Σόφια και Άγκυρα κατέληξαν σε συμφωνία σύμφωνα με την οποία η Βουλγαρία θα έχει μακροπρόθεσμη πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου και τους τερματικούς σταθμούς της Τουρκίας.

 

Ιανουάριος 3, 2023. Ελλάδα.

Εκπρόσωποι της βουλγαρικής κρατικής εταιρείας Bulgargaz και της τουρκικής Botas υπέγραψαν σύμβαση διάρκειας 13 ετών, η οποία εγγυάται την πρόσβαση της Σόφιας στους τουρκικούς τερματικούς σταθμούς για υγροποιημένο φυσικό αέριο, αναφέρει το AP.

Ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας Ρόζεν Χρίστοφ ανακοίνωσε ότι αυτή η συμφωνία λύνει το πρόβλημα της Βουλγαρίας σχετικά με την έλλειψη υποδομών για υγρό φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή, η Βουλγαρία θα αγοράζει υγροποιημένο αέριο στη διεθνή αγορά και θα παραδίδεται και θα υποβάλλεται σε επεξεργασία σε τουρκικούς τερματικούς σταθμούς LNG, ώστε τελικά να παραδοθεί στη Βουλγαρία μέσω του αγωγού φυσικού αερίου της εταιρείας Botas.

Πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η Βουλγαρία εξαρτιόταν σχεδόν πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά τον Απρίλιο του περασμένου έτους, η Μόσχα ανέστειλε την προμήθεια της λόγω της άρνησης της επίσημης Σόφιας να πληρώσει το φυσικό αέριο σε ρούβλια, υπενθυμίζει το πρακτορείο.

Η Σόφια τώρα αναζητά εναλλακτικές λύσεις ενέργειας σε λογική τιμή και έχει ήδη υπογράψει σύμβαση με το Αζερμπαϊτζάν που της εγγυάται σχεδόν ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μέσω τουρκικών αγωγών φυσικού αερίου.


Tanjug

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr