Τουρκία: Οι Κούρδοι ζητούν έρευνα για τα εκατοντάδες οστά που βρέθηκαν στη Ζιλάν


Ιανουάριος 3, 2023. Ελλάδα.

Βαν, Τουρκία.

Ανθρώπινα οστά έκαναν την εμφάνισή τους όταν το φράγμα που χτίστηκε στο ρέμα στην κοιλάδα Ζιλάν υποχώρησε. Στην περιοχή είχαν σφαγιαστεί χιλιάδες άνθρωποι από τον τουρκικό στρατό με εντολή του Ισμέτ Ινονού, κατόπιν εξέγερσης τους, γνωστή ως «Σφαγή της Ζιλάν». 

Ο δικηγόρος  Ζιγιάν Οζκαπλάν δήλωσε ότι παρά την αίτησή τους στην εισαγγελία, δεν έχει ξεκινήσει καμία έρευνα εδώ και 2 εβδομάδες.

 Όπως σημειώνεται, στις 12 Δεκεμβρίου 2022, μετά τη μείωση της στάθμης του νερού στο φράγμα Koçköprü, το οποίο χτίστηκε στο ρέμα της κοιλάδας Ζιλάν  (Geliyê Zîlan), που βρίσκεται στην περιοχή Ερτζίς του Βαν και όπου χιλιάδες Κούρδοι σφαγιάστηκαν μαζικά.

Στις 12 Δεκεμβρίου 2022, αποκαλύφθηκε μεγάλος αριθμός ανθρώπινων οστών. 


Εφημερίδες της εποχής αναφέρονται στη Σφαγή των Κούρδων στη Ζιλάν

Υπό την ηγεσία του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Wan, η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (İHD), η Ένωση Δικηγόρων για την Ελευθερία (ÖHD) Παραρτήματα Van,  εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (TİHV) στο Βαν  και η Ένωση Έρευνας και Ανάπτυξης για την Προστασία Ιστορικών Αντικειμένων του Βαν (Çev-Der) μετέβησαν στην περιοχή στις 22 Δεκεμβρίου και την επιθεώρησαν.

 Ως αποτέλεσμα της εξέτασης και των ευρημάτων, οι δικηγόροι υπέβαλαν αίτηση στην Γενική Εισαγγελία του Ερτζίς για συλλογή και εξέταση των οστών που ξεβράστηκαν στην ακτή.


Βρέθηκαν εκατοντάδες οστά


Υπενθυμίζοντας ότι πήγαν στην περιοχή αφού έμαθαν για το περιστατικό από τον Τύπο, ο Διευθυντής του παραρτήματος της İHD, δικηγόρος  Ζιγιάν Οζκαπλάν είπε:

«Υπάρχουν εκατοντάδες χωριά γύρω από το φράγμα Koçköprü στον κολπίσκο Ζιλάν. Στην περιοχή αυτή εμφανίστηκαν οστά. Ως αντιπροσωπεία 6 ατόμων πήγαμε στην περιοχή που βρέθηκαν τα οστά. Μόλις μπήκαμε στο σημείο που στέγνωσε το νερό του φράγματος, είδαμε τα λείψανα. Οστά φάνηκαν τόσο στην επιφάνεια όσο και όταν ανοίξαμε το έδαφος. Ήταν πάρα πολλά. Εκατοντάδες, ίσως και περισσότερα, γιατί δεν μπορούσαμε να πάμε παρακάτω. Βγάλαμε μερικές φωτογραφίες, τραβήξαμε ένα βίντεο και κάναμε έρευνες».

 

Οι τουρκικές αρχές δεν κάνουν έρευνα

 


 Ο Οζκαπλάν δήλωσε ότι οστά που εμφανίστηκαν με την αποστράγγιση του φράγματος, ανήκουν σε ανθρώπους.

«Τα οστά που βρήκαμε ήταν κρανία, ανθρώπινα σαγόνια, σπονδυλική στήλη και τα οστά του μηρών. Αφού καταγράψαμε τα οστά, υποβάλαμε αίτηση καταγγελίας στην Γενική Εισαγγελία του Ερτζίς. 

Είχαμε συνάντηση με την εισαγγελία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξηγήσαμε την κατάσταση, δείξαμε τις φωτογραφίες που τραβήξαμε και εκφράσαμε ότι τα οστά πρέπει να προστατεύονται γιατί δεν ξέρουμε σε ποιον ανήκουν. 

Κάναμε αίτηση στον εισαγγελέα στις 22 Δεκεμβρίου 2022, αλλά δεν έχουμε λάβει ακόμη απάντηση. 

Τα οστά είναι ακόμα στη μέση του πουθενά.

 Κανονικά, η εισαγγελία έπρεπε να έχει ανοίξει αυτεπάγγελτα έρευνα χωρίς προειδοποίηση. 

Αλλά αντί της δίωξης, αναλαμβάνουμε εμείς δράση.

 Αν και έχουν περάσει δύο εβδομάδες, καμία απόφαση, έρευνα ή δράση για την προστασία της περιοχής. Αυτή την κατάσταση την συναντάμε συχνά. Πρόκειται για αποτυχία διεξαγωγής αποτελεσματικής έρευνας και όσο συνεχίζεται, οι αυθαίρετες καταστάσεις θα αυξάνονται».


[Η σφαγή της Ζιλάν (κουρδικά: Komkujiya Zîlanê, τουρκικά: Zilan Katliamı) ήταν η σφαγή χιλιάδων Κούρδων αμάχων από τον τουρκικό στρατό με εντολή του İsmet İnönü. στην κοιλάδα Ζιλάν της επαρχίας Βαν στις 12/13 Ιουλίου 1930, κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Αραράτ στην επαρχία Ağrı]

 

Mezopotamya Ajansi

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr