Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στη βόρεια Συρία για την προσέγγιση Άγκυρας- Δαμασκού


Ιανουάριος 7, 2023. Ελλάδα.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Ιντλίμπ και στο Χαλέπι κατά των συνομιλιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της Τουρκίας.

Για τη διαδικασία προσέγγισης και εξομάλυνσης μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας υπό τη μεσολάβηση της Ρωσίας προκάλεσε διαμαρτυρίες με διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χαλέπι της Συρίας.

 

Σύμφωνα με την Deutsche Welle Türkçe, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στα χωριά και τις πόλεις των επαρχιών Ιντλίμπ και Χαλέπι στα βορειοδυτικά της Συρίας και φώναζαν συνθήματα όπως:

«Άκου Ερντογάν! Το αίμα των μαρτύρων δεν μπορεί να πουληθεί»... 

Η Τουρκία ήταν ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές της συριακής αντιπολίτευσης που πολεμούσε κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ Άσαντ. Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο των δύο τρίτων της Συρίας.

Με βάση πηγές ειδήσεων στην περιοχή, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Λονδίνο, ανέφερε ότι το θυμωμένο πλήθος φώναζε συνθήματα:

 «Δεν θα κάνουμε ειρήνη με τον Άσαντ» και

«Η συγχώρεση του καταπιεστή είναι άδικη για τους καταπιεσμένους». 

Αναφέρθηκε ότι οι διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στην πόλη Jisr al-Shughur στο Idlib, στην επαρχία του Χαλεπίου και στα χωριά και τις πόλεις της Ράκα.

Στην ανάρτηση που έγινε στην πλατφόρμα «Ελεύθερος Συριακός Στρατός» έγραψαν χαρακτηριστικά: «Τουρκία άκου τη φωνή μας: Θα πεθάνουμε, δεν θα κάνουμε ειρήνη».


Στις 28 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση ανώτατου επιπέδου στη διαδικασία εξομάλυνσης όταν συγκεντρώθηκαν στη Μόσχα οι υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας και αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών και ανακοινώθηκε ότι η διαδικασία σχεδιαζόταν να προχωρήσει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και κατόπιν των προέδρων.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη χθεσινή του ομιλία, επιβεβαίωσε ότι προγραμματίζεται συνάντηση κατ’ ιδίαν με τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Άσαντ.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr