Τσέχος πρόεδρος προς Σκόπια: Μην περιμένετε λύση από τον Θεό!




Ιούνιος 21, 2010

«Η Ευρώπη και ο κόσμος, έχει μεγαλύτερα προβλήματα από ό, τι εσείς, με τη διαμάχη για το …όνομα. Και δεν πρέπει να περιμένετε να βρείτε λύση από τον …ουρανό, αλλά να καθίσετε και να διαπραγματευθείτε» δήλωσε ο Τσέχος πρόεδρος Vaclav Klaus.

Σε συνάντησή του που είχε ο Κλάους με τον σκοπιανό ομόλογό του είπε ότι δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί μια λύση που δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τους πολίτες της χώρας.

Πραγματικός έως αυστηρός φάνηκε ο Τσέχος πρόεδρος, νουθετώντας την σκοπιανή ηγεσία να προσγειωθεί και να αρχίσει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για το όνομα, τόνισε μάλιστα, ότι η Ευρώπη και ο ολόκληρος ο κόσμος έχει ένα σοβαρό αριθμό προβλημάτων να επιλύσει και το ζήτημα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων είναι, εκ των πραγμάτων, ένα ασήμαντο ζήτημα.

Μετά τη δίωρη συνάντηση των δύο αρχηγών κρατών ο σκοπιανός πρόεδρος, Γκ. Ιβάνοφ, παρουσίασε τις απόψεις σχετικά με τη θέση των Σκοπίων για την ονομασία της χώρας, σε κάτι στο οποίο συμφώνησε ο Τσέχος πρόεδρος.

Ο σκοπιανός πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους επεσήμανε ότι ανακτάται η εμπιστοσύνη των δύο κρατών, της Ελλάδας και των Σκοπίων, με τις τακτικές συναντήσεις των δύο πρωθυπουργών. Τόνισε ότι οποιαδήποτε πρόταση τεθεί εκ νέου από τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από τους πολίτες της πΓΔΜ.

Ο Ιβάνοφ, πρόσθεσε, ότι παρά τις επαφές των δύο πρωθυπουργών, βρίσκεται σε αναμονή της απόφασης του ΟΗΕ για τη διαμάχη των δύο χωρών.

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος