Βοσνία - Οι υποσχέσεις Ερντογάν: υποστήριξη σε ΝΑΤΟ, αύξηση εξαγωγών, έργα υποδομής



Μάρτιος 21, 2018. 20:19

 Σαράγεβο.


Με το ερώτημα «ποιος μπορεί να είναι σοβαρά εναντίον του Ερντογάν;» δημοσιεύονται οι προεκλογικές θέσεις του  νυν Τούρκου προέδρου και υποψηφίου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεκλογική συγκέντρωση, χθες, στο Σαράγεβο.



«Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ. Ερντογάν χθες στο Σαράγεβο πραγματοποίησε προεκλογική συγκέντρωση στην οποία κάλεσε τους Τούρκους που ζουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και εκείνους που ήρθαν από διάφορες πόλεις της Ευρώπης να υποστηρίξουν το κόμμα του (AKP). Ωστόσο, από τον προεκλογικό αγώνα στην Τουρκία, η χώρα μας έχει άμεσα και έμμεσα οφέλη από την επίσκεψη αυτή», σημειώνει η Ελεύθερη Βοσνία/ Slobodna Bosna.


Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αφήσει ποτέ την Β-Ε και θα την υποστηρίζει  στην πορεία της προς το ΝΑΤΟ.


«Το μήνυμα αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε μια εποχή που η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και προβαίνει σε ανοιχτή προπαγάνδα κατά του ΝΑΤΟ», σημειώνει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.


Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε) από τις σχέσεις της με την Τουρκία- συνεχίζει το δημοσίευμα- αντλεί όλο και περισσότερα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Έτσι, η τουρκική Υπηρεσία για τη Συνεργασία και Συντονισμό (TIKA) προέβη σε δωρεά ύψους 3,5 εκατομμυρίων ΚΜ, χθες με τη παρουσία της συζύγου του Τούρκου προέδρου, Εμινέ Ερντογάν στην κλινική αιματολογίας στο ‘KCUS’.


Η Τουρκία θα απορροφήσει  από τους παραγωγούς μας κρέατα και αλεύρι και αυτό θα είναι ένα επιπλέον κίνητρο για οικονομική ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.


Πέρα από αυτό – συνεχίζει το κείμενο-  η Τουρκία θα υλοποιήσει έργα υποδομής όπως την κατασκευή του οδικού άξονα Σαράγεβο – Βελιγράδι, για την οποία  οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν υπογράψει επιστολή προθέσεως και το σύνολο του έργου υπολογίζεται σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια.


Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη  ότι οι άμεσες επενδύσεις στη Βοσνία θα καλυφθούν από  15 έως 20 τοις εκατό από την Τουρκία και τα υπόλοιπα με δανεισμό.


Εδώ υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα, το οποίο δείχνει ότι συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις ή είναι εξαιρετικά κακόβουλες χρησιμοποιώντας φθηνή πολιτικολογία ή απλά δεν κατανοούν τα βασικά πολιτικά και γεωπολιτικά συμφέροντα.


Δεν πρέπει να κρίνουμε με συναισθήματα τουρκοφιλίας ή μίσους προς τον Ερντογάν, αυτές είναι πολιτικές ηλίθιες. Οι έξυπνοι πολιτικοί και  κράτη δεν χρησιμοποιούν συναισθήματα, αλλά βλέπουν πρώτα τα συμφέροντά τους.


Η Β-Ε δεν έχει καμία λογική ή κίνητρο να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις της με την Τουρκία.
Εκείνοι που σκέφτονται διαφορετικά, θα πρέπει ή να παρουσιάσουν σοβαρά  και τεκμηριωμένα επιχειρήματα ή να αποχωρήσουν από πολιτική που σαφώς δεν γνωρίζουν, καταλήγει το δημοσίευμα.


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr