Κυριακή 16 Ιουνίου 2019

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ισραήλ για την ενοικίαση του λιμανιού της Χάιφας στην ΚίναΙούνιος 16, 2019. 14:37


Η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων στις ΗΠΑ, προειδοποίησε για την πρόθεση του Ισραήλ στην ενοικίαση του λιμανιού της Χάιφα στην Κίνα.Η αναφορά έγινε σε σχέδιο για τον προϋπολογισμό της Άμυνας στο οικονομικό έτος 2020,το οποίο υπέβαλε στη Γερουσία.


Στο σχέδιο αρ. 1289,  αναφέρεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθύτατα για την ενοικίαση  του λιμανιού  της Χάιφα στην Κίνα, ειδικά όταν η Ουάσιγκτον έχει μελλοντικά σχέδια για την ανάπτυξη εξελιγμένων ναυτικών δυνάμεων στο εν λόγω λιμάνι.


Η Επιτροπή προτρέπει  τη Γερουσία να προβεί σε προειδοποίηση προς το Ισραήλ για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει από τη συνεργασία αυτή.


Τον περασμένο Μάρτιο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αναφέρει ότι η πρόθεση του ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου,  για εμπορικές σχέσεις με το Πεκίνο θα έθετε σε κίνδυνο τη συνεργασία στην ασφάλεια μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.


Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο προέβησαν σε δηλώσεις για την αποθάρρυνση του Ισραήλ στην ενοικίαση του λιμανιού της Χάιφα στην Κίνα.


Εδώ και χρόνια η Χάιφα είναι λιμάνι στο οποίο προσέρχονται τα πλοία του Έκτου Στόλου.
 Το θέμα ανησυχεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ για τις συζητήσεις μεταξύ της ισραηλινής κυβέρνησηςς και της κινεζικής εταιρείας «Shanghai  Group International Port» για την ενοικίαση του λιμανιού της Χάιφα για 25 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2021.


rassd.com


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr