Αλμπίν Κούρτι: Το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία πρέπει να ενωθούν τώρα, όχι στην ΕΕ…





Οκτώβριος 9, 2019. 20:04


Ο Αλμπίν Κούρτι, ο πιθανός νέος πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου, δήλωσε ότι η ένωση του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας μπορεί να μην συμβεί μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά οι δύο χώρες να γίνουν τώρα μια συνομοσπονδία, όπως αναφέρει το σερβικό πρακτορείο beta.



Το Κίνημα της Αυτοδιάθεσης του Αλμπίν Κούρτι, κέρδισε τις πρόωρες εκλογές την Κυριακή. Ο Κούρτι αναμένεται να αναλάβει την εξουσία. Ζητά τώρα την ενοποίηση του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας με τη μορφή ομοσπονδίας, όπως η Γερμανία, με αποκεντρωμένα θεσμικά όργανα.


«Δεν μπορώ να πω ότι η εθνική ενοποίηση θα συμβεί στην ΕΕ.

 Συνεργαζόμαστε με τους Δανούς, τους Αυστριακούς και τους Ισπανούς εκεί, η ένωσή μας πρέπει να συμβεί εδώ. Θα χρησιμοποιούσα την έκφραση τυ Άρμπεν Τζαφέρι για το «ιστορικό ενδιαφέρον των Αλβανών για ένωση» ανέφερε ο Κούρτι.


Ο πρόεδρος της «Αυτοδιάθεσης» δήλωσε ότι εάν γίνει πρωθυπουργός, θα σεβαστεί τα σύμβολα του Κοσσυφοπεδίου, παρά τα σχόλια του.


Νωρίτερα, ζήτησε την αναθεώρηση όλων των συμφωνιών Πρίστινα- Βελιγραδίου που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια του διαλόγου για την ομαλοποίηση των σχέσεων τους.

news.bg
--