Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για έναρξη διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα



Οκτώβριος 24, 2019. 21:20

Με 412 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 30 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων προσχώρησης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.



«Η πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης και η περαιτέρω αποσύνθεση αυτής της πολιτικής θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια όλο και πιο ασταθή κατάσταση στην άμεση γειτονιά της ΕΕ»  προειδοποιεί το ψήφισμα.


Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζει απογοήτευση για την αποτυχία της ΕΕ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις προσχώρησης για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία λόγω αποκλεισμού από τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Δανία, ωστόσο, σύμφωνα με την εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και οι δύο χώρες πληρούν τις προϋποθέσεις για ένα νέο βήμα στο δρόμο προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.


Τονίζεται ότι μια τέτοια απόφαση κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής είναι στρατηγικό λάθος, καταστρέφοντας την αξιοπιστία της ΕΕ και στέλνοντας ένα αρνητικό μήνυμα στις υποψήφιες χώρες  για σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και ανοίγοντας την πόρτα σε άλλες επιρροές στην περιοχή.


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μην αρχίσουν  οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης με τα Σκόπια και τα Τίρανα υπονομεύει τις προσπάθειες που καταβάλει το Κοινοβούλιο για τη διαδικασία διεύρυνσης και τη στρατηγική για τα Δυτικά Βαλκάνια.


makfax.com.mk


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr