«Νέο χαστούκι στη Γαλλία από τις ΗΠΑ με το συμβόλαιο των 10 δις με την Ελλάδα»


Δεκέμβριος 11, 2021. Ελλάδα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσαν άλλο ένα χαστούκι στη Γαλλία, αρπάζοντας ένα συμβόλαιο με την Ελλάδα για την προμήθεια πολεμικών πλοίων συνολικού ύψους σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γράφει ρωσικό δημοσίευμα.

Το δημοσίευμα επικαλείται την ιταλική έκδοση « Corriere Della Sera », σχολιάζοντας τη νέα συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Πεντάγωνο έχει ήδη εγκρίνει σύμβαση για την πώληση νέων πλοίων πολλαπλών χρήσεων τύπου MMSC (Multi-Mission Surface Combatant) στην Ελλάδα, το deal υπολογίζεται στα 6,9 δισ. δολάρια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν επίσης να συνάψουν σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε λειτουργία στον ελληνικό στόλο. Η δεύτερη συμφωνία αποτιμάται στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε η Διοίκηση Αμυντικής Συνεργασίας και Ασφάλειας του Πενταγώνου (DSCA).

Σύμφωνα με το πρώτο συμβόλαιο, η Ελλάδα θα παραλάβει τέσσερα νέα πλοία κλάσης MMSC, καθώς και συνοδευτικά όπλα για αυτά. Και οι δύο συμβάσεις, σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμβάλλουν στους «στόχους της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών» και «θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη».

  Έτσι, η Ελλάδα ανακοίνωσε ουσιαστικά τη διάλυση της σύμβασης με τη γαλλική ναυπηγική εταιρεία Naval Group για την προμήθεια τριών φρεγατών τύπου FDI-HN.

Η σύμβαση υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο και αφορούσε την παράδοση τριών φρεγατών FDI-HN του έργου Belharra για τις ανάγκες του Ελληνικού Ναυτικού. Αυτά τα πολεμικά πλοία ζυγίζουν 4,2 χιλιάδες τόνους και έχουν μήκος πάνω από 120 μέτρα.

Είναι εξοπλισμένα με τα πιο πρόσφατα ραντάρ που αναπτύχθηκαν από την εταιρεία Thales, καθώς και αντιπλοϊκά, αντιαεροπορικά και ανθυποβρυχιακά όπλα. 

Το συμβόλαιο περιελάμβανε την επιλογή αγοράς μιας τέταρτης στρατιωτικής φρεγάτας. Γίνονταν επίσης διαπραγματεύσεις για την αγορά τριών κορβετών GoWind 2500 από τους Γάλλους.

Η Ελλάδα πέρυσι προκήρυξε διαγωνισμό για την αγορά 4 νέων φρεγατών για το Πολεμικό της Ναυτικό, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών της κλάσης Hydra. 

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν εκτός από το γαλλικό Naval Group η γερμανική εταιρεία TKMS, η ολλανδική Damen, η ιταλική Fincantieri και η αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin.

Σύμφωνα με την πηγή, οι διαπραγματεύσεις για αυτό το συμβόλαιο διήρκεσαν αρκετούς μήνες. Η Naval Group διαγωνίστηκε για τη σύμβαση με την Αθήνα από προμηθευτές από την Ολλανδία, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η πηγή τόνισε ότι η Ελλάδα απέρριψε την αμερικανική πρόταση λόγω της δαπανηρής υπηρεσίας, καθώς και λόγω «της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στους εταίρους».

Επρόκειτο απλώς για τη δημιουργία της συμμαχίας AUKUS μεταξύ Ουάσιγκτον, Καμπέρα και Λονδίνου, εξαιτίας της οποίας η Αυστραλία έσπασε τη σύμβαση με τη Γαλλία για την προμήθεια πυρηνικών υποβρυχίων.

Από τις πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, είναι αδύνατο να καταλάβουμε τι ακριβώς έκανε την Αθήνα να αναθεωρήσει τόσο δραστικά τη θέση της υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών και να «ρίξει» κυριολεκτικά τους Γάλλους όπως έκαναν πριν οι Αυστραλοί.

Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η απόφαση θα επιδεινώσει απότομα τις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, καθώς και θα αυξήσει τον εσωτερικό διχασμό στο ΝΑΤΟ.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα ενισχύει την άμυνά της εν μέσω εντάσεων με την Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι πιθανό η Αθήνα να αποφάσισε ότι σε ένα τέτοιο θέμα θα ήταν πιο ασφαλές να στηριχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες παρά στο Παρίσι, ακόμα κι αν είναι πιο ακριβό.

 

Πρόσφατα το Κρεμλίνο εξέφρασε ανησυχία για τη μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ μέσω του ελληνικού λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, καθώς και για τη συγκέντρωση των στρατιωτικών δυνάμεων της Συμμαχίας και των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

Eurasia Daily

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr