“Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι δεν έχει ‘παράνομες απαιτήσεις’ από την Τουρκία”


«Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι δεν προέβαλε «παράνομες απαιτήσεις» από την Τουρκία»

Ιανουάριος 6, 2022. Ελλάδα.

Άγκυρα.


Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε, την Τετάρτη, ότι η Αθήνα «δεν έχει παράνομες μονομερείς απαιτήσεις» από την Τουρκία και είπε ότι «επιφυλάσσεται του δικαιώματός της για αυτοάμυνα», γράφει τούρκικη ιστοσελίδα στην αραβική γλώσσα.

Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Αλέξανδρος Παπαγιάνο, σχολιάζοντας δήλωση του Τούρκου ομολόγου του, Τάνζου Μπίλγκιτς, σχετικά με τις κατηγορίες του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια κατά της Τουρκίας.

Ο Παπαγιάνο υποστήριξε ότι ο Δένδιας μίλησε για βασικές θέσεις της Ελλάδας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και ότι αυτές «αντανακλούν τη δέσμευση της Ελλάδας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας».

Είπε ότι ο υπουργός παρουσίασε τις διατριβές «με ήρεμο και ισορροπημένο τρόπο και, όπως συνηθίζεται στη διπλωματία, δεν ανέφερε ονόματα αξιωματούχων άλλων χωρών».

Πρόσθεσε ότι «είναι λυπηρό που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών παραβιάζει αυτόν τον ανυπέρβλητο κανόνα και κάνει αβάσιμες κατηγορίες εναντίον αξιωματούχων άλλων χωρών, όπως ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών».

Επεσήμανε ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει όλες τις ενστάσεις που διατυπώνονται στη δήλωση Μπίλγκιτς και ότι η Αθήνα θα συνεχίσει να συνάπτει σχέσεις καλής γειτονίας με τους γείτονές της στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Εκτίμησε ότι η Ελλάδα «είναι πάντα ανοιχτή σε εποικοδομητικό διάλογο, δεν προβάλλει μονομερώς καμία παράνομη αξίωση και επιφυλάσσεται του νομίμου δικαιώματος της αυτοάμυνας, που απορρέει από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», όπως είπε.

Την Τρίτη, ο Μπίλγκιτς απάντησε στις δηλώσεις Δένδια, λέγοντας: «Απορρίπτουμε τον χαρακτηρισμό της Ελλάδας για τη βούληση της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της ως απειλή και την προσπάθειά της να δημιουργήσει μια εντύπωση αντίθετη προς την αλήθεια ως προς αυτό».

Ο Μπίλγκιτς τόνισε ότι «αν υπάρχει απειλή στην περιοχή, αυτή προκαλείται από τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδας, που θα επιδεινώσουν την ένταση».

Τόνισε ότι οι δηλώσεις που κάνει σχεδόν καθημερινά ο Δένδιας, δεν είναι παρά λαϊκίστικοι ισχυρισμοί που είναι διαζευγμένοι από την πραγματικότητα και δεν υπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Επισήμανε τη συνέχιση των εξτρεμιστικών διεκδικήσεων της Ελλάδας (για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας) τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο Θάλασσα, που είναι (…) αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, και τη συνέχιση των πρακτικών της που επιτείνουν την ένταση.

Ανανέωσε την έκκληση της Άγκυρας προς την Ελλάδα να δώσει το προβάδισμα στη σοφία και τη λογική αντί της προκλητικής ρητορικής και συμπεριφοράς στις οποίες καταφεύγει με λαϊκίστικα κίνητρα και να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο(!) και τις διεθνείς συνθήκες.

turkpress.co

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr