Διαδηλώσεις στην Τουρκία για τις υψηλές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα


Φεβρουάριος 9, 2022. Ελλάδα.

 

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας υποστήριξε σήμερα τις διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο για την αύξηση των τιμών της ενέργειας κατά περισσότερο από 50 τοις εκατό από την αρχή του έτους.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία ήταν επίσημα στο 48,69% τον Ιανουάριο, ο υψηλότερος των τελευταίων 20 ετών, καθώς η ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και τα διόδια αυξήθηκαν στην αρχή του έτους.

«Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Πρέπει να είναι διαθέσιμη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στην Άγκυρα, Αλί Χικμέτ Ακίλι.

Οι βουλευτές του CHP θα συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις έως ότου η κυβέρνηση αποσύρει «τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ιστορία της Δημοκρατίας», δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος της Κωνσταντινούπολης, Κανάν Καφταντσίογλου.


Ένας τοπικός επιχειρηματίας στην περιοχή Sultanbeyli είπε ότι οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού και φυσικού αερίου ήταν σχεδόν τρεις φορές υψηλότεροι από το ενοίκιο του για το κατάστημα.

«Η οικονομική και ενεργειακή ύφεση έχει καταδικάσει τους πολίτες μας στη φτώχεια, το σκοτάδι και το πάγωμα», είπε ο Καφταντσίογλου.

Η κυβέρνηση εξετάζει πώς να λύσει το πρόβλημα της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, κατόπιν αιτήματος των εργοδοτών και των ΜΚΟ, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, αναφέρει η Cumhuriyet.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr