Λιβύη: Ο Μπασάγκα λέει ότι με την Τουρκία συνδέεται με ‘πολύ δυνατή φιλία’


Φωτογραφία: alwasat.ly

Μάρτιος 27, 2022. Ελλάδα.

 

 O ορισθείς Πρωθυπουργός της Λιβύης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, Φάτχι Μπασάγκα, δήλωσε ότι με την Τουρκία συνδέεται με μια «πολύ δυνατή φιλία», παρά τις κάποιες προσπάθειες να την διαστρεβλώνουν.

Αυτό προέκυψε σε συνέντευξή του, χθες το βράδυ, στο λιβυκό κανάλι Αλ Ουασάτ.

Απαντώντας στον λόγο για τον οποίο η Τουρκία δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη την κυβέρνησή του, παρόλο που η Άγκυρα ήταν μεγάλος υποστηρικτής του σε όλα τα προηγούμενα πολιτικά στάδια, ο Μπασάγκα απάντησε:

«Η σχέση μου με την Τουρκία είναι ισχυρή, με μια πολύ δυνατή φιλία».

Και συνέχισε: «Όμως υπάρχουν κάποια μέρη που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν το άτομο μου για να μπερδέψουν αυτή τη σχέση, αλλά η σχέση μας με το τουρκικό κράτος δεν επηρεάστηκε ποτέ και εξακολουθεί να είναι καλή».

Και συνέχισε:

«Μέλη του λιβυκού κοινοβουλίου από την ανατολική περιοχή και άλλες πολιτικές ελίτ προσφέρθηκαν να πάνε στην Τουρκία για να διευκρινίσουν τα πράγματα, καθώς και οι γιοι του κ. Χαλίφα Χαφτάρ, οι οποίοι είναι ο Σαντάμ και ο αλ Σιντίκ, πήγαν στην Τουρκία για να διευκρινίσουν τα πράγματα. υπάρχουν θέματα και τώρα ετοιμάζονται να πάνε στο Κατάρ για να ξεκαθαρίσουν επίσης τα πράγματα».

Ο Μπασάγκα πρόσθεσε ότι η σχέση του με την Τουρκία «χτίστηκε σε δύσκολες στιγμές και δεν θα αλλάξει σε καμία περίπτωση».

Η Λιβύη δεινοπαθεί από μια κατάσταση πολιτικής διαίρεσης, μετά την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Τομπρούκ (ανατολικά)  του Φατχί Μπασάγκα ως επικεφαλής νέας κυβέρνησης, αντί της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην οποία είναι επικεφαλής ο Αμπντούλ Χαμίντ αλ Νταμπάιμπα, ο οποίος αρνείται να παραδώσει την εξουσία στον Μπασάγκα και υποστηρίζει ότι θα την παραδώσει σε μια κυβέρνηση που θα προέλθει από ένα νέο εκλεγμένο κοινοβούλιο.


Ο Μπασάγκα κατηγόρησε επίσης τον Νταμπάιμπα ότι δεν τήρησε τη δέσμευσή του να μην συμμετάσχει στις εκλογές, θεωρώντας αυτό ως έναν από τους σημαντικούς λόγους που ματαιώθηκαν οι εκλογές τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Και συνέχισε,  «Ο Νταμπάιμπα δεν σκόπευε να διεξαγάγει εκλογές, μάλιστα από την αρχή, ενημέρωσε τα εξωτερικά και εσωτερικά μέρη, ότι η εξουσία του θα διαρκέσει δύο ή περισσότερα χρόνια και δεν θα υπάρξουν εκλογές»

Ο Νταμπάιμπα βασίζεται στην προσήλωσή του στη συνέχιση της κυβέρνησής του στη βάση ότι το Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου όρισε τη διάρκεια των εργασιών της μεταβατικής εκτελεστικής αρχής σε 18 μήνες, παρατείνοντας μέχρι τις 24 Ιουνίου.

Η Τουρκία επικοινωνεί με τα διάφορα λιβυκά κόμματα με στόχο να βοηθήσει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης και στην έξοδο από την κατάσταση κρίσης στη χώρα.

Στη συνέντευξή του, ο Μπασάγκα έθιξε τις θέσεις άλλων χωρών υπό το φως της πολιτικής διαίρεσης που βλέπει η Λιβύη, λέγοντας ότι «η Αίγυπτος δεν παρενέβη στον σχηματισμό της κυβέρνησής μου, αντίθετα με όσα φημολογούνται, και αυτό που κινεί το Κάιρο είναι η εθνική της ασφάλεια, η οποία αποτελεί μέρος της εθνικής ασφάλειας της Λιβύης».

Ανέφερε ότι είχε λάβει «πολύ θετικά επίσημα και ανεπίσημα μηνύματα από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχετικά με την κυβέρνησή του».

Όσον αφορά τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μπασάγκα είπε ότι «θα ενισχυθούν περαιτέρω στο εγγύς μέλλον».

Σχετικά με τις μη λιβυκές δυνάμεις που είναι παρούσες στην Τρίπολη, είπε:

 «Απορρίπτουμε την παρουσία οποιασδήποτε δύναμης που έρχεται σε αντίθεση με την κυριαρχία της Λιβύης. Όσο για τις τουρκικές δυνάμεις, ήρθαν σύμφωνα με επίσημη συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Όσο για τις υπόλοιπες δυνάμεις, όπως ο ρωσική Βάγκνερ, θα το εξετάσουμε».

alwasat.ly, turkpress.co

 

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr