Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Τρία κρυφά νοήματα στην έκκληση του Ερντογάν στον Πούτιν να κάνει «ένα έντιμο βήμα»


Μάρτιος 29, 2022. Ελλάδα.

Σε μια εκπληκτική κίνηση, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει ένα έντιμο βήμα και να είναι ειρηνοποιός, γράφει η Turkey al Aan.

Ωστόσο, οι παρατηρητές είδαν ότι οι δηλώσεις του Ερντογάν είχαν κρυφά νοήματα πέρα ​​από αυτά που κατάλαβε ο κόσμος, ειδικά από τη στιγμή που η Τουρκία δεν άλλαξε τη θέση της στη ρωσο-ουκρανική κρίση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο συγγραφέας και ερευνητής τουρκικών υποθέσεων Σαΐντ αλ Χάτζι αναφέρει σε άρθρο του ότι η δήλωση του Ερντογάν έχει τρεις σημασίες, η πρώτη  από τις οποίες  είναι ότι ο πρόεδρος προσπαθεί να επενδύσει στις καλές προσωπικές σχέσεις μεταξύ αυτού και του Πούτιν για την επίλυση της κρίσης , σημειώνοντας ότι οι δύο άνδρες μαζί ξεπέρασαν πολλά προβλήματα περισσότερες από μία φορές, ειδικά στη Συρία.

Το δεύτερο νόημα που έχει η δήλωση του Ερντογάν -σύμφωνα με τον αλ Χάτζι - είναι ότι ο Πούτιν είναι αυτός που ξεκίνησε τον πόλεμο και επομένως έχει την ευθύνη να τον σταματήσει, ενώ η δήλωση ήταν ένδειξη ότι η Ρωσία είναι το ισχυρότερο μέρος, πράγμα που σημαίνει ότι η απόφαση να σταματήσει ο πόλεμος και να προχωρήσουμε σε μια βιώσιμη πολιτική λύση, είναι στη  βούλησή του και θα έχει το αντίκτυπό της.

Όσο για την τρίτη έννοια, είναι ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί να προσφέρει στον φίλο του Πούτιν μια σκάλα για να κατέβει από το δέντρο με τρόπο που να μην ανταγωνίζεται τον Πούτιν και να μην αγγίζει τις ευαισθησίες του, δεδομένων των εξελίξεων του πεδίου πολέμου και της επιβράδυνσης στη ρωσική πρόοδο την πρόσφατη περίοδο και τις οικονομικές κυρώσεις σε αυτήν.

Ο αλ Χάτζι πρόσθεσε ότι αυτή η δήλωση δεν σημαίνει αλλαγή θέσης ελλείψει θεμελιωδών αλλαγών στις εξελίξεις του ίδιου του πολέμου και στις θέσεις των διαφόρων μερών, ιδιαίτερα του ΝΑΤΟ.

Ο ερευνητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κάλεσμα του Ερντογάν είναι παρόμοιο με τις προηγούμενες δηλώσεις του σχετικά με την κρίση του Κόλπου, όταν η Άγκυρα πήρε θέση υπέρ της Ντόχα, αλλά χωρίς να ανταγωνίζεται το Ριάντ. Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε πολλές φορές ότι η Σαουδική Αραβία είναι η «μεγάλη αδερφή» του Κόλπου.

Νωρίτερα σήμερα, στο προεδρικό μέγαρο ολοκληρώθηκε ο γύρος διαπραγματεύσεων της Κωνσταντινούπολης, υπό την αιγίδα της Τουρκίας, μεταξύ της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι οι δύο αντιπροσωπείες κατέληξαν σε συμφωνία αρχών σε πολλά θέματα.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η σημερινή διαπραγματευτική σύνοδος κατέγραψε πιο σημαντική πρόοδο από την έναρξη των ρωσο-ουκρανικών συνομιλιών.

turkeyalaan.net

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr