Πόλεμος Ρωσίας- Ουκρανίας: Οι Τούρκοι καταναλωτές αγοράζουν μεγάλες ποσότητες ηλιέλαιου


«Οι Τούρκοι καταναλωτές κρατούν στην αγκαλιά τους 5κιλα ηλιέλαιου»

Μάρτιος 6, 2022. Ελλάδα.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν για τα αποθέματα ηλιέλαιου προκάλεσαν συρροή πολιτών στις αγορές, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Οι αυξήσεις των τιμών μέσα σε λίγες ώρες είναι ενδεικτικές στις ετικέτες. Ο λόγος για αυτές τις πληροφορίες είναι ο πόλεμος μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας , των δύο μεγαλύτερων παραγωγών στην παγκόσμια αγορά ηλιέλαιου. 

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι οι δύο μεγαλύτεροι παίκτες στην αγορά ηλιέλαιου. Αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια αγορά ηλίανθου. Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, το Χορνομόρσκ, το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας για αποστολές ηλιέλαιου, έχει κλείσει.

Έτσι, μεγάλη άνοδος καταγράφηκε στις τιμές του ηλιέλαιου στις παγκόσμιες αγορές. Προς το  παρόν δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με το πότε μπορούν να ανοίξουν εκ νέου τα ουκρανικά λιμάνια. 

Περίπου το 70 τοις εκατό των παγκόσμιων εισαγωγών ηλίανθου προέρχονται από την περιοχή Ρωσίας-Ουκρανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ , η Ουκρανία είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλιελαίου στον κόσμο με 7,3 εκατομμύρια τόνους ετησίως, ενώ η Ρωσία κατέχει τη δεύτερη θέση με 5,8 εκατομμύρια τόνους παραγωγής.

Στις εκτιμήσεις που έγιναν πριν τον πόλεμο, προβλεπόταν ότι η παγκόσμια παραγωγή ηλίανθου αυτή τη σεζόν θα ήταν σε επίπεδο ρεκόρ λόγω της αύξησης στην Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ε.Ε. Ωστόσο, προς το παρόν δεν είναι σαφές πόσο από αυτή την παραγωγή θα πραγματοποιηθεί.

Από την άλλη πλευρά, μόνο το 60 τοις εκατό του ηλίανθου που καταναλώνεται στην Τουρκία προέρχεται από την εγχώρια παραγωγή. Η Τουρκία πραγματοποίησε επίσης το 50,6% των εισαγωγών της ηλίανθου από τη Ρωσία και το 14,6% από την Ουκρανία τη σεζόν 2020-2021, γράφει η Sozcu.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr