Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών στη Βουλγαρία


Απρίλιος 5, 2022. Ελλάδα.


Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ενέκρινε τη Δευτέρα την πώληση οκτώ μαχητικών αεροσκαφών F-16 στη Βουλγαρία έναντι 1,67 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μια κίνηση που θα ενισχύσει την αεροπορία του ανατολικοευρωπαϊκού έθνους, εν μέσω μιας κλιμακούμενης περιφερειακής απειλής, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει τις δυνατότητες της Βουλγαρίας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές και θα επιτρέψει στη βουλγαρική Πολεμική Αεροπορία να αναπτύσσει τακτικά σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου», ανέφερε η Υπηρεσία Αμυντικής Ασφάλειας Συνεργασίας του Πενταγώνου.

Η έγκριση της συμφωνίας ήρθε εν μέσω εικασιών ότι ένας από τους συμμάχους της Ουάσιγκτον στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να παραχωρήσει στην Ουκρανία αεροσκάφη MiG-29 για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές δυνάμεις και ότι ένα τέτοιο βήμα μπορεί να αντιστοιχιστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αντικαταστήσουν σε αυτόν τον σύμμαχο αμερικανικά αεροσκάφη σε αντάλλαγμα.

Η Βουλγαρία είναι μία από τις τρεις χώρες του ΝΑΤΟ, μαζί με την Πολωνία και τη Σλοβακία, που χρησιμοποιούν τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29, τα οποία είναι κατάλληλα για τους Ουκρανούς πιλότους που έχουν εκπαιδευτεί να τα χρησιμοποιούν.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ αυτής της συμφωνίας και της πιθανότητας η Βουλγαρία να δώσει MiG στην Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ αρνήθηκε την ύπαρξη τέτοιας συμφωνίας κατά την επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν στη Βουλγαρία στις 19 Μαρτίου.

«Επειδή είμαι τόσο κοντά στη σύγκρουση, πρέπει να πω ότι αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να στείλουμε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία», είπε, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε βοήθεια πρέπει να εγκριθεί από το βουλγαρικό κοινοβούλιο.

Σχετική συζήτηση, στο βουλγαρικό κοινοβούλιο, ωστόσο, αναμένεται να γίνει αυτή την εβδομάδα.

usnews.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr