Η Ουκρανία πρότεινε την ανταλλαγή τραυματισμένων του Azovstal με Ρώσους αιχμάλωτους


Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ

Μάιος 12, 2022. Ελλάδα.

Η ηγεσία της Ουκρανίας πρότεινε την ανταλλαγή των βαριά τραυματισμένων Ουκρανών στρατιωτικών που παραμένουν οχυρωμένοι στο εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη με αιχμαλωτισμένους Ρώσους στρατιώτες.

 Αυτό ανακοίνωσε (χθες) η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας  Ιρίνα Βερεστσούκ στο Facebook (ρωσική σημείωση: το Facebook, ιδιοκτησία της Meta Corporation, αναγνωρίζεται ως εξτρεμιστικό στη Ρωσική Ομοσπονδία).

«Ως πρώτο βήμα, προτείναμε μια τέτοια ανταλλαγή: μεταφέρουμε τους βαριά τραυματίες μας από το Azovstal μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου. Σε αντάλλαγμα, παραδίδουμε αιχμαλώτους Ρώσους σύμφωνα με τους τυπικούς κανόνες για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου», έγραψε η Βερεστσούκ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμη συμφωνίες, αλλά «οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά», προσθέτοντας ότι «είναι αδύνατο να απελευθερωθεί η Azovstal με στρατιωτικά μέσα».

Στις 7 Μαΐου, η Βερεστσούκ ανακοίνωσε ότι όλοι οι άμαχοι είχαν εκκενωθεί από το εργοστάσιο.

Η Μαριούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας, ένα από τα βασικά κέντρα της μεταλλουργίας στο Ντονμπάς και ένα σημαντικό λιμάνι. Οι μάχες για αυτήν ξεκίνησαν στις 25 Φεβρουαρίου. Παραμένει, στη Μαριούπολη, μια ομάδα Ουκρανών εθνικιστών  που είναι αποκλεισμένη στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Azovstal, όπως σημειώνει το Tass.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr