Σκόπια: Μητροπολίτης απορρίπτει βουλγαρικές διεκδικήσεις στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδας


Μάιος 12, 2022. Ελλάδα.

Ο Μητροπολίτης Ντεμπάρ και Κίτσεβο,  Τιμόθεος, σε συνέντευξή του στη VOA, είπε ότι η απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου να αναγνωρίσει τη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Οχρίδας- MOC» ως κανονική κίνηση και ότι η Εκκλησία και ο λαός δεν είναι πλέον απομονωμένοι. Αλλά για να αποκτηθεί το αυτοκέφαλο, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία- SOC.

«Αυτή είναι μια καλή κίνηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ή τον κ. Βαρθολομαίο, ως Οικουμενικός Πατριάρχης. Αυτό σημαίνει ότι η ιεραρχία και ο λαός δεν βρίσκονται πλέον σε απομόνωση, όπως πριν από 55 χρόνια, αλλά μπορούν να υπηρετήσουν ισότιμα ​​με άλλους Ορθοδόξους ιεράρχες σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο, σύμφωνα με το νόμο ή τον κανονισμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το ερώτημα όμως είναι αν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες θα το δεχτούν αυτό ή θα έχουν διαφορετικές θέσεις και απόψεις».

 Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου πρέπει να γίνει αποδεκτή από τη Σερβία

Σύμφωνα με τον μητροπολίτης Τιμόθεο το ζήτημα του αυτοκέφαλου συζητείται με τη Σερβική Εκκλησία.


«Οι συνομιλίες ή οι διαπραγματεύσεις μας συνεχίζονται με την SOC και θα συνεχιστούν μέχρι να πετύχουμε τον επιθυμητό στόχο, και αυτός είναι το αυτοκέφαλο της Εκκλησίας μας, το οποίο θα αναγνωρίζεται όχι μόνο από μια εκκλησία, αλλά να αναγνωρίζεται από όλους. Όταν συμβεί αυτό, θα σας το πούμε.

Άλλωστε, ακολουθώντας τη συμφωνία όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών που συμμετείχαν στο Shembezi κοντά στη Γενεύη, όπου το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως έχει το δικό του Πολιτιστικό Κέντρο με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών όλων των ορθόδοξων εκκλησιών, διαμορφώθηκε μια θέση για το πώς θα φτάσουμε στον Τόμο, δηλαδή την αναγνώριση μιας αυτοκέφαλης εκκλησίας πρέπει πρώτα να συμφωνήσει η Εκκλησία από την οποία προέρχεται. 

Στην περίπτωση της MOC, έχουμε ιεραρχία μέσω της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Έτσι η SOC θα πρέπει να προτείνει στις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες, και μετά τον Τόμο να υπογράψουν μαζί ο Σέρβος και τελικά ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Αλλά το πότε θα συμβεί αυτό δεν εξαρτάται από εμάς. «Προσευχόμαστε και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό».


Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει την απόφαση του Βαρθολομαίου


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μπορεί να το υπογράψει αδιαμφισβήτητα, αλλά το ερώτημα είναι αν θα ισχύει για όλες τις ορθόδοξες εκκλησίες. Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινούπολης. Άρα δεν θα το δεχθούν. Όπως ήδη υπάρχουν δηλώσεις από τη Μόσχα για αυτή την απόφαση της Κωνσταντινούπολης ότι δεν την αναγνωρίζουν και δεν μας ενδιαφέρει να μην μας αναγνωρίσει η Μόσχα. Ωστόσο, είναι η μεγαλύτερη ορθόδοξη χώρα και ο μεγαλύτερος ορθόδοξος λαός.

Η Ρωσική Εκκλησία υπερασπίζεται τα συμφέροντά της ενάντια στην Κωνσταντινούπολη, λόγω Ουκρανίας. Και αυτό είναι νόμιμο δικαίωμά τους. Το αν συμφωνώ ή διαφωνώ είναι άλλο θέμα.

Στην ερώτηση για ποια είναι η θέση του για τη Βουλγαρική Εκκλησία, σύμφωνα με την οποία ήταν οι μοναδικοί κληρονόμοι της Αρχιεπισκοπής της Οχρίδας, ο μητροπολίτης Τιμόθεος είπε χαρακτηριστικά «Αυτή είναι μια άλλη βουλγαρική ανοησία, τίποτα περισσότερο».

expres.mk

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr