Κωνσταντινούπολη: Μουσικά συγκροτήματα δρόμου, διαμαρτύρονται για την απαγόρευση των κουρδικών τραγουδιών

 Τούρκοι χωροφύλακες έσπασαν την κιθάρα του μουσικού του δρόμου


Αύγουστος 12, 2022. Ελλάδα.

 

Αρκετοί καλλιτέχνες του δρόμου και τραγουδιστές διαμαρτυρήθηκαν όταν η αστυνομία έσπασε την κιθάρα ενός μέλους του συγκροτήματος στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.  

«Είμαστε υπό πίεση γιατί έχουμε τραγουδήσει στα Κουρδικά», είπαν οι μουσικοί ενάντια στην παρεμπόδιση της αστυνομίας στην οδό Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης.

Μετά από το σπάσιμο μιας κιθάρας σε ένα από τα συγκροτήματα του δρόμου, από τους Τούρκους αστυνομικούς με τη δικαιολογία ότι ‘υπάρχει οικονομική κρίση’, έγινε συγκέντρωση των μουσικών μαζί με τη σπασμένη κιθάρα μπροστά από το κτήριο του Μητροπολιτικού Δήμου.

Οι μουσικοί του δρόμου δήλωσαν ότι είχαν άδεια που τους δόθηκε πριν από ένα χρόνο, ωστόσο τους απαγορεύει η αστυνομία να παίζουν στους δρόμους κουρδικά τραγούδια.

«Δημιουργούμε μουσική εδώ για μια δεκαετία», είπε ο Ντεβράν Ρόνεϊ, σε μια δήλωση εκ μέρους του γκρουπ. Η μουσική μας είναι πάντα μπλοκαρισμένη.

«Μας δόθηκε άδεια πριν από περίπου ένα χρόνο, εγκαταστάθηκαν οι συσκευές, αλλά αφαιρέθηκαν μετά από δύο μήνες. Επί του παρόντος, η δημιουργία μουσικής στα κουρδικά απαγορεύεται. Η αστυνομία μας πιέζει πολύ.

 Εξήγησε ότι διαμαρτυρήθηκαν πριν από δύο ημέρες ζητώντας να τους δώσουν δουλειά στο Ταξίμ και την Ιστικλάλ και κάλεσε τα ΜΜΕ και τους καλλιτέχνες να τους στηρίξουν.

Μετά τη δήλωση, αρκετοί άνθρωποι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στα γκρουπ και χειροκρότησαν τους μουσικούς.

 Στη συνέχεια οι μουσικοί τραγούδησαν το τραγούδι «Γλυκιά και όμορφη κουρδική γλώσσα» [شیرین و خۆشە زمانی کوردی] του Αράμ Τιγράν.

Rojava News,

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr