«Η Ελλάδα σε εχθρική πράξη κατά της Τουρκίας – Απενεργοποίησε τουρκικά F-16 με το σύστημα S-300»


Αύγουστος 28, 2022. Ελλάδα.

Τα τουρκικά αεροσκάφη που εκτελούσαν αποστολές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο κλειδώθηκαν με ραντάρ από το ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300. 

Με αυτή την κίνηση, η Ελλάδα πραγματοποίησε την τρίτη της παρενόχληση κατά τουρκικών αεροσκαφών την τελευταία εβδομάδα, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από τις πηγές, τα F-16 που ανήκουν στη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας είχαν δρομολογηθεί στις 23 Αυγούστου για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια των πτήσεων της αποστολής του στον διεθνή εναέριο χώρο στην, έλαβε χώρα ένα μεγάλο περιστατικό ασύμβατο με το πνεύμα της συμμαχίας, όπως σημειώνεται.


Το F-16 κλειδώθηκε από σύστημα εδάφους – αέρα


Τουρκικά αεροσκάφη εν ώρα υπηρεσίας παρενοχλήθηκαν από το ελληνικό,  ρωσικής κατασκευής κατασκευής Σύστημα Αεράμυνας S-300 που σταθμεύει στο νησί της Κρήτης.

Το ραντάρ παρακολούθησης στόχων και καθοδήγησης πυραύλων του συστήματος S-300 έχει κλειδώσει έναν πύραυλο εδάφους-αέρος στο F-16, το οποίο βρίσκεται σε αποστολή αναγνώρισης σε υψόμετρο 10 χιλιάδων ποδιών στα δυτικά της Ρόδου.


Αποδείχθηκε ότι η Ελλάδα χρησιμοποιεί ενεργά τη συστοιχία


Το περιστατικό, που έλαβε χώρα καθώς η παρενόχληση συνεχίστηκε για λίγο, αποκάλυψε επίσης ότι η Ελλάδα χρησιμοποιούσε ενεργά τις εν λόγω συστοιχίες. Παρά την εχθρική αυτή ενέργεια, τα αεροπλάνα ολοκλήρωσαν τις προγραμματισμένες αποστολές τους και επέστρεψαν με ασφάλεια στις βάσεις τους.


«Εχθρική Πράξη» σύμφωνα με τους κανόνες  εμπλοκής


Πηγές ασφαλείας τόνισαν ότι τα περιστατικά που περιλαμβάνουν κλείδωμα ραντάρ πυραύλων εκφράζονται ως «εχθρικές πράξεις» σύμφωνα με το σύστημα Κανόνων εμπλοκής του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία υπενθύμισε τη στάση που έδειξαν ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ μετά την προμήθεια του συστήματος S-400 από την Τουρκία για να γίνει πιο αποτελεσματική η περιφερειακή αεράμυνα και ασφάλεια.


«Οι δυτικές χώρες παρουσιάζουν μια διπλή πολιτική»


Πηγές που επισημαίνουν ότι η Ελλάδα προμηθεύτηκε την προηγούμενη έκδοση του εν λόγω συστήματος πριν από 23 χρόνια, ανέφεραν ότι μια χώρα σύμμαχος του ΝΑΤΟ που κλειδώνει τα πολεμικά της αεροσκάφη με το ρωσικής κατασκευής σύστημα S-300 ήταν ενάντια στις αρχές της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και οι δυτικές χώρες είχαν διπλή πολιτική σύμφωνα με την αξιολόγησή τους.


Η Ελλάδα έκανε την πρώτη δοκιμή το 2013


Το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 ήταν για την Κυπριακή Δημοκρατία, εκεί επρόκειτο να εγκατασταθεί. Αλλά λόγω των αντιρρήσεων της Τουρκίας, μεταφέρθηκε στο ελληνικό νησί της Κρήτης το 1999.

Το ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300 αποτελείται από 4 συστήματα και 8 βάσεις εκτόξευσης, με βεληνεκές πυραύλων περίπου 80 μίλια. Η Ελλάδα έκανε την πρώτη δοκιμή του συστήματος στην Άσκηση «Λευκός Αετός» το 2013, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.


Sondakika.com

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr