Τουρκία/Λιβύη: Ο Νταμπάιμπα ανακοίνωσε ότι έλαβε τη σθεναρή υποστήριξη της Άγκυρας


Σεπτέμβριος 3, 2022. Ελλάδα.

Ο  Αμπντούλ Χαμίντ αλ Νταμπαϊμπά, επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης «ενότητας» της Λιβύης, προσπάθησε να προτείνει ξανά ότι έλαβε την υποστήριξη της Τουρκίας απέναντι στον αντίπαλό του, Φατχί Μπασάγκα, επικεφαλής της παράλληλης κυβέρνησης «σταθερότητας», ενώ ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις στο περιοχή κοντά στη Βαρσαφάνα, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης, τραυματίζοντας τουλάχιστον 5 άτομα, γράφει αραβικό δημοσίευμα.

Σε μια δήλωση μέσω Twitter, νωρίς σήμερα το πρωί, στο τέλος μιας διήμερης επίσκεψης στην Τουρκία, ο Αλ Νταμπάιμπα είπε στους Λίβυους ότι «όλα τα διεθνή μέρη συμμερίζονται την πλήρη πεποίθησή μας ότι το μέλλον της Λιβύης είναι μέσα από δίκαιες και διαφανείς εκλογές».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Νταμπαϊμπά συναντήθηκε με αρκετούς υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης και ολοκλήρωσε με μια συνάντηση εργασίας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Νταμπαϊμπά θεώρησε, σε τηλεοπτικές δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο αργά χθες το βράδυ, ότι «δεν υπάρχουν δύο κυβερνήσεις στη Λιβύη», προσθέτοντας: «Υπάρχει μία κυβέρνηση, η οποία είναι η κυβέρνηση (ενότητας) που αναλαμβάνει τα ηνία όλων των θεμάτων στη Λιβύη».

Αφού ισχυρίστηκε ότι μελετάται «οδικός χάρτης», η ημερομηνία του δεν διευκρινίστηκε, είπε, «Συμφωνήθηκε με την Τουρκία να φτάσει η Λιβύη στις εκλογές σύντομα, όχι για πολύ καιρό. Περιλαμβάνει συνταγματική βάση και συγκεκριμένες ημερομηνίες, και η Τουρκία επιβεβαίωσε την υποστήριξή της προς εμάς σε αυτή την πτυχή».

Ο Νταμπαϊμπά θεώρησε, σε τηλεοπτικές δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο αργά χθες το βράδυ, ότι «δεν υπάρχουν δύο κυβερνήσεις στη Λιβύη», προσθέτοντας: «Υπάρχει μία κυβέρνηση, η οποία είναι η κυβέρνηση (ενότητας) που αναλαμβάνει τα ηνία όλων θέματα στη Λιβύη».

Αφού ισχυρίστηκε ότι μελετάται «οδικός χάρτης», η ημερομηνία του δεν διευκρινίστηκε, είπε, «Συμφωνήθηκε με την Τουρκία να φτάσει στη Λιβύη για να γίνουν εκλογές σύντομα, όχι για πολύ καιρό. Περιλαμβάνει συνταγματική βάση και συγκεκριμένες ημερομηνίες, και η Τουρκία επιβεβαίωσε την υποστήριξή της προς εμάς σε αυτή την πτυχή».

Καθησύχασε τον λαό της Λιβύης, σε αυτό που περιέγραψε ως «αυτή την ιστορική στιγμή», με τη συμφωνία της διεθνούς κοινότητας ότι πρέπει να υπάρξει ένας οδικός χάρτης που θα τελειώνει με εκλογές υπέρ της Λιβύης.


Συνεχίζεται η σθεναρή υποστήριξη της Τουρκίας

 

Ο Νταμπαϊμπά αρνήθηκε την πρόσφατη μείωση του τουρκικού ρόλου και είπε, «Το τουρκικό κράτος υποστηρίζει τη θέση της Λιβύης και τη σταθερότητα της Λιβύης», σημειώνοντας ότι «η τουρκική θέση τονίζει την ανάγκη διατήρησης της ασφάλειας και της σταθερότητας της Λιβύης».

Ο Νταμπαϊμπά ανέφερε τον Ερντογάν, αφού προήδρευσε σε μια συνάντηση για παρακολούθηση του πολιτικού φακέλου και ορισμένων οικονομικών, στρατιωτικών και πολιτικών φακέλων στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια της Τρίπολης από τυχόν στρατιωτικές απόπειρες, και η αλλαγή μπορεί μόνο πραγματοποιηθεί μέσω εκλογών, τονίζοντας την υποστήριξή του και τη συνεργασία του με τη Λιβύη σε όλους τους τομείς, στον οικονομικό, την ασφάλεια και τον στρατιωτικό τομέα, συμπάθεια για τις ζωές όσων έπεσαν στην πρόσφατη επίθεση.

Σημαντικός ο ρόλος της Τουρκίας

Ο Νταμπαϊμπά τόνισε, σύμφωνα με δήλωση που διανεμήθηκε από την κυβέρνησή του, τη σημασία του ρόλου της Τουρκίας στη στήριξη των διεθνών προσπαθειών για προώθηση και υποστήριξη του εκλογικού φακέλου ως διεθνή προτεραιότητα, θεωρώντας ότι αυτό που συνέβη στην πρωτεύουσα Τρίπολη την περασμένη εβδομάδα είναι μια προσπάθεια κατάληψης της εξουσίας ένοπλους συνωμότες, και δεν υπάρχει εναλλακτική για τη χώρα από τις εκλογές.

Εξήγησε ότι συμφωνήθηκε στο τέλος της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν ο επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών και σύμβουλος του Τούρκου προέδρου και ο επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας και από τη Λιβύη ο Κυβερνήτης και Σύμβουλος του η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης, ο Υπουργός Επικρατείας για θέματα Υπουργικού Συμβουλίου και Επικοινωνίας και Πολιτικών Υποθέσεων, σχετικά με ένα πρόγραμμα εργασίας μεταξύ των δύο χωρών που περιλαμβάνει συνεργασία, στρατιωτικό και ενεργειακό πεδίο και επιστροφή τουρκικών εταιρειών για την ολοκλήρωση των έργων που έχουν σταματήσει, επισημαίνοντας ότι ο Ερντογάν καλωσόρισε την πρόσκλησή του να παραστεί στο πρώτο Τουρκο-Λιβυκό Φόρουμ τον προσεχή Νοέμβριο παρουσία εξειδικευμένων τουρκικών εταιρειών.

الرئيس التركي رجب طيب أردوغان ورئيس حكومة الوحدة الوطنية #عبدالحميد_الدبيبة، يترأّسان اجتماعا، في إسطنبول، ركز على متابعة الملف السياسي، وتوحيد الجهود الدولية والمحلية لدعم الانتخابات، وبحث الملفات الاقتصادية، وزيادة التعاون العسكري وتدريب القوات العسكرية والقوات المساندة.
Εικόνα

Asharq Al-Awsat

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr