Εκατομμύρια του Καντάφι στη Μάλτα διεκδικεί η χήρα του δολοφονημένου Λίβυου ηγέτη


Η χήρα του Καντάφι, Σαφία Φέρκας

Σεπτέμβριος 8, 2022. Ελλάδα.

Βαλέτα.

Η χήρα του Καντάφι, Σαφία Φέρκας, έχει ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του δικαστηρίου της Μάλτας που αναγνώρισε 96 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά που κατείχε ο δολοφονημένος γιος της, Μουατασίμ Καντάφι, στην Τράπεζα της Βαλέτα, ως ανήκοντα στο λιβυκό κράτος.

Δικηγόρος που εκπροσωπεί το λιβυκό κράτος, στην προσφυγή που κατέθεσε η χήρα του δολοφονημένου Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι για να διεκδικήσει περίπου 96 εκατομμύρια ευρώ που κατατέθηκαν στους λογαριασμούς της Τράπεζας της Βαλέτα από τον γιο Μουτασίμ, επέμεινε ότι τα δικαστήρια της Μάλτας είναι αυτά που πρέπει να αποφασίσουν την αξίωση.

 Οι τρεις λογαριασμοί στην Bank of Valletta διατηρούνταν στο όνομα της Capital Resources, μιας εταιρείας που ανήκει στον Μουατασίμ Καντάφι, με την επωνυμία Muatasimbllah Muammar Abuminyar.

Ο Μουατασίμ, 36 ετών, πέθανε από πυροβολισμούς στον λαιμό και την κοιλιά του στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη τον Οκτώβριο του 2011, όταν η συνοδεία του δέχθηκε ενέδρα από δυνάμεις που πολεμούσαν εναντίον του Καντάφι, καθώς προσπαθούσε να φύγει από τη Σύρτη.

Σε απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούνιο, ένας δικαστής διέταξε την επιστροφή στο λιβυκό κράτος άνω των 96 εκατομμυρίων ευρώ που κατείχε η Τράπεζα της Βαλέτα για λογαριασμό των κληρονόμων του εκλιπόντος γιου του Λίβυου δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι, στο λιβυκό κράτος, ολοκληρώνοντας μια εξαετή δικαστική υπόθεση.

Αλλά σε έφεση που κατατέθηκε τον επόμενο μήνα, η Σαφία Φερκάς Μοχάμεντ και οι δικηγόροι της υποστήριξαν ότι τα δικαστήρια της Μάλτας δεν είχαν δικαιοδοσία και δεν μπορούσαν να αποφασίσουν την υπόθεση σχετικά με τα ταμεία.

Σε μια πρόσφατα κατατεθείσα απάντηση σε αυτήν την αίτηση έφεσης, ο δικηγόρος Σάζο Γκαζνάβι, που διορίστηκε ως ειδικός εκπρόσωπος του λιβυκού κράτους, εξέτασε τους λόγους για την έφεση της χήρας. 

Ο δικηγόρος της Σαφία Φαρκάς, Χαρίλαος 'Χάρις' Οικονομόπουλος, υποστήριξε ότι ο Μουατασίμ Καντάφι είχε έναν άλλο κληρονόμο: την άγνωστη μέχρι τότε σύζυγό του και Ολλανδό μοντέλο Lisa van Goinga και τον γιο της.

Ο Οικονομόπουλος επέμεινε ότι τα μετρητά του Καντάφι στη Μάλτα ήταν ιδιωτικά του κεφάλαια και όχι κρατικά χρήματα.

 «Προσπαθούσατε να αποδείξετε ότι η προέλευση των κεφαλαίων του ήταν παράνομη… δεν υπήρξε ούτε μια ένδειξη ούτε μία φορά οποιουδήποτε ποσού προερχόμενου από επίσημη ή σχετική λιβυκή επιχείρηση», είπε ο Έλληνας δικηγόρος στον δικηγόρο της Libyan AG στο Μάλτα. 

«Αυτά τα κεφάλαια ήταν ιδιωτικά κεφάλαια, δεν είχαν καμία σχέση με το λιβυκό κράτος».

Τον Οικονομόπουλο βοηθούσε ο δικηγόρος Louis Cassar Pullicino. 

Malta Today

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr