Ο Ερντογάν θέλει ένταξη της Τουρκίας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης

 


Σεπτέμβριος 18, 2022. Ελλάδα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).

Την πληροφορία αυτή δημοσίευσε σήμερα ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός NTV και άλλα μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της SCO στο Ουζμπεκιστάν πριν αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Με αυτό το βήμα, οι σχέσεις μας με αυτές τις χώρες θα έχουν εντελώς διαφορετική θέση», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο του.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Τουρκία θέλει να ενταχθεί επίσημα στην ομάδα, ο πρόεδρος απάντησε καταφατικά.

«Φυσικά, αυτός είναι ο στόχος», είπε.

Η Τουρκία είναι επί του παρόντος χώρα διαπραγματεύσεων της SCO, μέλη της οποίας είναι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν. 

Υπάρχουν επίσης τέσσερις χώρες παρατηρητές – το Αφγανιστάν, η Μογγολία, η Λευκορωσία και το Ιράν – που θέλουν να γίνουν πλήρη μέλη του μπλοκ και δύο άλλες χώρες βρίσκονται ήδη στη διαδικασία ένταξης.

Η Τουρκία, μαζί με την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Καμπότζη, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα, αναγνωρίζεται επί του παρόντος ως ειδικός «εταίρος διαλόγου» της ομάδας.

Η SCO ξεκίνησε επίσης τη διαδικασία χορήγησης αυτού του καθεστώτος στην Αίγυπτο, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr