Αμερικανός γερουσιαστής μπλοκάρει τη στρατιωτική βοήθεια 75 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο


Οκτώβριος 21, 2022. Ελλάδα.

 

Ανώτερος Αμερικανός γερουσιαστής μπλόκαρε την επιπλέον στρατιωτική βοήθεια 75 εκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ στην Αίγυπτο λόγω των «ανησυχιών» του για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

 

Το Κάιρο λαμβάνει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε στρατιωτική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ενώ μεγάλο μέρος αυτού του ποσού δεν έχει περιορισμούς, ορισμένο όμως μέρος υπόκεινται σε όρους που βασίζονται σε νόμο που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο πέρυσι.

 

Τον Σεπτέμβριο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διέκοψε στρατιωτική βοήθεια 130 εκατομμυρίων δολαρίων λόγω εκτεταμένων ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο γερουσιαστής Πάτρικ Λήχι, πρόεδρος της Επιτροπής Πιστώσεων της Γερουσίας, απέρριψε μια αξιολόγηση που προσφέρθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να δικαιολογήσει τη βοήθεια, η οποία υπόκειται σε όρους βάσει νόμου που ψηφίστηκε από το Κογκρέσο πέρυσι.

 

Ωστόσο, είπε ότι θα επιτρέψει την πληρωμή άλλων 75 εκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας την πρόοδο που είχε σημειώσει η αιγυπτιακή κυβέρνηση όσον αφορά τους πολιτικούς κρατούμενους και τη δέουσα διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της απελευθέρωσης 500 πολιτικών κρατουμένων φέτος.

Η επιτροπή έχει δικαιοδοσία για τη νομοθεσία περί δαπανών, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας των ΗΠΑ στην Αίγυπτο.

«Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη αυτόν τον νόμο, διότι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι πολιτικοί κρατούμενοι στην Αίγυπτο είναι θλιβερή», δήλωσε ο Λίχι [Leahy].

«Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το νόμο για άλλα πολιτικά ζητήματα», είπε ο Λίχι. Έχουμε όλοι ευθύνη να σεβαστούμε το νόμο και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα δίκαιης δίκης των κατηγορουμένων, είτε εδώ είτε στην Αίγυπτο».

Defense Arabic, dw.com/ar

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr