Al Arabiya: Η κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα


Οκτώβριος 16, 2022. Ελλάδα.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την Τουρκία ότι υπονομεύει τις ευκαιρίες για τη δημιουργία ευνοϊκής ατμόσφαιρας για διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο, υπό το φως της «επιθετικής» ρητορικής της προς την Αθήνα, γράφει το αραβικό δημοσίευμα.

Σήμερα, Κυριακή, το ελληνικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε τη δήλωση του υπουργού σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα ότι η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να επιλυθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, σημειώνοντας ότι η κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής έχει φτάσει σε «πρωτοφανή επίπεδα».

Ο Δένδιας προειδοποίησε ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές στην Τουρκία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να πραγματοποιηθεί, αυτό που χαρακτήρισε, «εσκεμμένη πρόκληση».

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα του έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για τα βήματα της Ελλάδας να «εξοπλίσει» νησιά στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι «όλα είναι έτοιμα και θα κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα».

 «Όλα είναι έτοιμα και θα κάνουμε τα βήματά μας αναλόγως», πρόσθεσε, σε σχόλια που δημοσίευσε η τουρκική τηλεόραση (TRT).

Ο Ερντογάν ανέφερε ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συζητά επί του παρόντος αυτό το θέμα με τους ομολόγους του στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ).

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία, ο Δένδιας τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων εάν οι τουρκικές εταιρείες συνεχίσουν να συναλλάσσονται με ρωσικές οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να είναι η «πίσω πόρτα» για εξαγωγές και εισαγωγές από τη Ρωσία, η οποία έχει ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Ερντογάν απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη Δευτέρα να καλέσει την Ελλάδα σε διμερή διάλογο με την Τουρκία και σε δηλώσεις μετά την προεδρία του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα, επανέλαβε την επιθυμία της χώρας του να βρει λύση στα προβλήματα (σημ. στις διεκδικήσεις της Τουρκίας) στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίου, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να καλέσει την Ελλάδα σε διάλογο σε διμερή βάση αντί να στηρίξει τις άδικες και παράνομες πρωτοβουλίες σε αυτό το θέμα», είπε.


alarabiya.net

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr