Η Ουκρανία θα εγκαταλείψει το κυριλλικό και θα πάει στο λατινικό αλφάβητο


Οκτώβριος 24, 2022. Ελλάδα.

Για τη μετάβαση του ουκρανικού αλφαβήτου στο λατινικό αλφάβητο δημοσιεύθηκε σχετική αναφορά στον ιστότοπο του προέδρου της Ουκρανίας.

Όπως σημειώνεται ζητείται να εξεταστεί η δυνατότητα αλλαγής του ουκρανικού αλφαβήτου στο λατινικό αλφάβητο  και ιδιαίτερα στην αγγλική αλφαβήτα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass «οι λόγοι για μια τέτοια μετάβαση είναι επαρκείς και προφανείς».

Προκειμένου να εξεταστεί από τον αρχηγό του κράτους, η αναφορά πρέπει να συγκεντρώσει 25.000 ψήφους. Μια παρόμοια προσπάθεια είχε γίνει το 2019 αλλά δεν είχε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα (Petition).

Πριν από λίγο καιρό, ο Ολέξι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, είχε προτείνει στη χώρα να αλλάξει τη γραφή από κυριλλική σε λατινική ως «πρόσκληση για συζήτηση» αλλά δεν προχώρησε.

Πρόσφατα, εμφανίστηκε μια αναφορά στον ιστότοπο του Ουκρανού ηγέτη, ο συντάκτης της οποίας πρότεινε να αλλάξουν τα ονόματα των δρόμων που φέρουν τα ονόματα των κλασικών της ρωσικής λογοτεχνίας. 

Συγκεκριμένα, συνέστησε να μετονομαστούν όλοι οι δρόμοι που ονομάζονται από τον Αλέξανδρο Πούσκιν στους δρόμους του Αμερικανού συγγραφέα Στίβεν Κινγκ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της Ουκρανίας. Ο εγγονός του Πούσκιν χαρακτήρισε αυτή την ιδέα τρελή.

Το καλοκαίρι, τέθηκε στο τραπέζι μια αίτηση για τον Ουκρανό ηγέτη να αντικαταστήσει το μνημείο της Αικατερίνης Β' στην Οδησσό με ένα άγαλμα του Αμερικανού ηθοποιού πορνογραφίας Μπίλι Χέρινγκτον. 

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του εγγράφου, η εγκατάσταση ενός νέου μνημείου θα είναι ένα «σαφές μήνυμα» ότι η Ουκρανία υποστηρίζει την LGBT κοινότητα και θα απαλλάξει την πόλη από το άγαλμα μιας «συζητούμενης ιστορικής φιγούρας».

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr