Γερμανία: Δίκη για παράδοση στο Ιράν τεχνογνωσίας κατασκευής ατομικής βόμβας


Φωτογραφία από τη νέα υπόγεια βάση πυραύλων του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης με τον Ανώτατο Διοικητή του Χοσέιν Σαλαμί.

 

Οκτώβριος 19, 2022. Ελλάδα.

Δικαστήριο του Αμβούργου διενεργεί έρευνα για να εξετάσει τις κατηγορίες ενός Ιρανογερμανού πολίτη για παραβίαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων. Ο επιχειρηματίας έχει κατηγορηθεί ότι μετέφερε τεχνολογία και εξοπλισμό στο Ιράν η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή ατομικών βομβών, γράφει σήμερα η Deutsce Welle.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Γερμανίας κατηγόρησε τον πολίτη με τη διπλή υπηκοότητα ότι έχει εξάγει υλικά και τεχνογνωσία που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ατομικών βομβών στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Εν μέσω της συζήτησης για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ή την ανάγκη ακύρωσης των έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την αναβίωση του JCPOA, οι κατηγορίες της γερμανικής εισαγγελίας, εάν αποδειχθούν, θεωρούνται ένδειξη η αποφασιστικότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με νέα εμπιστευτική έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, «η Ισλαμική Δημοκρατία επεκτείνει ταχύτατα τις δυνατότητές της για εμπλουτισμό ουρανίου με προηγμένες φυγόκεντρες στις υπόγειες εγκαταστάσεις Natanz».

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Γερμανίας είχε προηγουμένως ανακοινώσει ότι είχε καταθέσει μήνυση εναντίον Ιρανογερμανού επιχειρηματία που ζει στη γερμανική πόλη της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίνης για φερόμενη παραβίαση της νομοθεσίας περί κυρώσεων εξάγοντας υλικά ατομικής βόμβας στο Ιράν.

Ο επιχειρηματίας συνελήφθη πριν από ένα χρόνο στην εταιρεία και στον τόπο διαμονής του στην πόλη Nordracht στο Schleswig-Holstein της Γερμανίας και από τότε βρίσκεται υπό έρευνα.

 Η Γενική Εισαγγελία της Γερμανίας επιβεβαίωσε ότι η δίκη αυτών των επιχειρηματιών ξεκίνησε την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στο Ανώτατο Δικαστήριο του Αμβούργου.

 

Κατηγορία για εξαγωγή εξοπλισμού ατομικής βόμβας στο Ιράν

 

«Η στήλη αυτών των αυτοκινήτων με πυραύλους στη νέα υπόγεια βάση είναι αρκετά χιλιόμετρα», ανέφερε ο Χοσέιν Σαλαμί


Η Ίνες Πάτερσον, η εισαγγελέας του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου, δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Hamburger Abend Blatt» ότι ο Ιρανογερμανός έχει κατηγορηθεί για παραβίαση των γερμανικών κανονισμών εξωτερικού εμπορίου σε εννέα υποθέσεις και πρόσθεσε ότι το δικαστήριο έχει αρκετά στοιχεία εναντίον του..

Σύμφωνα με την Πάτερσον, σε οκτώ κατηγορούμενες υποθέσεις, η εταιρεία υπό τη συλλογή αυτού του επιχειρηματία έχει πραγματοποιήσει εξαγωγές και η αξία των υλικών που μεταφέρθηκαν στο Ιράν εκτιμάται ότι ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι εκτός από την εταιρεία και την κατοικία του επιχειρηματία στην πόλη Nordrecht, 11 άλλα κτίρια που σχετίζονται με αυτή την υπόθεση στις πολιτείες Schleswig-Holstein, North-Rhine Westphalia και επίσης στο Αμβούργο ερευνήθηκαν για ώρες.

 Σύμφωνα με τις γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας, εκτός από το γραφείο στο Nordrecht, αυτός ο κατηγορούμενος είχε γραφείο στην Τιφλίδα, την πρωτεύουσα της Γεωργίας.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr