Σερβία, Κοσσυφοπέδιο: Η Ευρωπαϊκή Ένωση επεμβαίνει στη διένεξη με τις πινακίδες

 Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι  δείχνει πως θα γίνει η αλλαγή στις πινακίδες από σερβικές σε αυτές του Κοσσυφοπεδίου (αρχείο)


Οκτώβριος 24, 2022. Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε το Κοσσυφοπέδιο να αναβάλει την προθεσμία που έχει οριστεί στις 31 Οκτωβρίου για την αμοιβαιότητα των πινακίδων κυκλοφορίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ, Πέτερ Στάνο, δήλωσε στο RTV Dukagjini ότι αν και εναπόκειται στο Κοσσυφοπέδιο να αποφασίσει για αυτό το θέμα, η ΕΕ το καλεί να αναβάλει την προθεσμία κατά 10 μήνες προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις με τη Σερβία.

Ο Στάνο λέει ότι η αναβολή της απόφασης για την αμοιβαιότητα θα δώσει περισσότερο χρόνο σε μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η απόφαση θα δώσει στο Κοσσυφοπέδιο την ευκαιρία να παραδώσει σε όλους τους Σέρβους στο βορρά δελτία ταυτότητας και άδειες οδήγησης του Κοσσυφοπεδίου. Το σημαντικό, τονίζει ο Στάνο, είναι να αποφευχθεί η βία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου.

 

«Η κλιμάκωση των εντάσεων και η πιθανή βία στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου πρέπει να αποφευχθεί. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο, προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στην περιοχή», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχει ακόμη απάντηση από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου σχετικά με αυτό το αίτημα, αν και έχει διατυπωθεί στο παρελθόν από διεθνείς εταίρους. Η πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι είπε ότι «το θέμα των πινακίδων είναι πάνω από όλα ζήτημα κράτους δικαίου».

Την ώρα που πλησιάζει η προθεσμία που έθεσε το Κοσσυφοπέδιο για αμοιβαιότητα (31 Οκτωβρίου 2022), οι διεθνείς εταίροι επισκέφθηκαν το Κόσοβο και τη Σερβία, όπου είχαν επίσης συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό  Αλμπίν Κούρτι και τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο απεσταλμένος των ΗΠΑ, Γκάμπριελ Εσκομπάρ και ο απεσταλμένος της ΕΕ, Μίροσλαβ Λάιτσακ, ζήτησαν επείγουσα λύση και εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

Shqiptarja

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr