Συνάντηση στην Αστάνα: Το «Σχέδιο Ερντογάν» παρέμεινε «μια ιδέα στον Τύπο»


Οκτώβριος 13, 2022. Ελλάδα.

 Μόσχα.

Μιάμιση ώρα κράτησε την Πέμπτη στην Αστάνα η συνομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Ωστόσο, αν κρίνουμε από το περιεχόμενό της σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων, δεν υπάρχει σαφήνεια ως προς το εάν είναι δυνατές ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, γράφει η ρωσική «Νεζαβιζίμαγια Γκαζέτα». 

Η συνομιλία Πούτιν και Ερντογάν στην Αστάνα στο περιθώριο της VI συνόδου κορυφής της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA) υποσχέθηκε να γίνει το κεντρικό διεθνές γεγονός στις 13 Οκτωβρίου, επισκιάζοντας ακόμη και την τελευταία ημέρα της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βρυξέλλες, όπου συζήτησαν, μεταξύ άλλων, μέτρα προστασίας της Ευρώπης από ενδεχόμενο πυρηνικό και μη πυρηνικό χτύπημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

Το κύριο αποτέλεσμα της συνάντησης της συμμαχίας ήταν η ανακοίνωση της λεγόμενης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας «Heavenly Shield».

 Το έργο, στο οποίο συμμετέχουν Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Λετονία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Τσεχία, Φινλανδία, Λιθουανία, Ολλανδία, Ρουμανία, Σλοβενία ​​και Εσθονία, θα πρέπει να κλείσει επειγόντως τα κενά στο σύστημα αεράμυνας στα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. 

Ειδικότερα, καλείται να εξασφαλίσει την Ευρώπη, στο μέτρο του δυνατού, από χτυπήματα βαλλιστικών πυραύλων.

Σχέδιο τερματισμού του πολέμου χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας

Αυτή την εβδομάδα και την περασμένη εβδομάδα, υπήρξαν αναφορές στον Τύπο που επικαλούνται πηγές για κάποιο είδος εγκεκριμένου από την Ουάσιγκτον σχεδίου για την επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία, το οποίο έχει ο Ερντογάν.

 Αυτό το σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας αφενός και των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου από την άλλη. 

Η συμμετοχή της Ουκρανίας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, προφανώς, δεν είχε προβλεφθεί. 

Υποτίθεται όμως ότι έπρεπε να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντά της. 

Την παραμονή της συνόδου κορυφής της CICA, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε την έγκαιρη εκεχειρία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

 «Πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Χωρίς παύση των εχθροπραξιών, μια «υγιή» συζήτηση για αυτά τα ζητήματα είναι αδύνατη», ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

 Όπως προκύπτει από τη δήλωση στους δημοσιογράφους του βοηθού του αρχηγού του ρωσικού κράτους Γιούρι Ουσάκοφ, προτάσεις του Ερντογάν, για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Δύση, αναμένονται και στο Κρεμλίνο. 

«Όλα πάνε στο ότι οι Τούρκοι, φυσικά, δεν θα χάσουν τις ευκαιρίες τους και θα προσφέρουν κάτι. Μου φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για μια τέτοια εξέλιξη», ανέφερε.

Η συνάντηση των δύο προέδρων, που παρεμπιπτόντως, ο Πούτιν έφτασε στην ώρα του, χωρίς να περιμένει ο συνομιλητής του, δεν κράτησε πολύ και άφησε πολλά αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με αυτό.

 Πριν ξεκινήσει, ο Ερντογάν μίλησε πραγματικά για την ανάγκη τερματισμού της σύγκρουσης μέσω διαπραγματεύσεων, κάτι που, σύμφωνα με τον Τούρκο ηγέτη, θα ήταν η καλύτερη διέξοδος από την τρέχουσα κατάσταση. 

Όπως παρατήρησε αφοριστικά, «δεν θα υπάρχουν νικητές σε έναν πόλεμο και σε έναν δίκαιο κόσμο δεν θα υπάρχουν ηττημένοι». 

«Δεν συζητήθηκε το ουκρανικό»

Ωστόσο, στο τέλος της συνάντησης, ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, απαντώντας σε ερώτηση εάν και οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα της Ουκρανίας, απάντησε: «Όχι». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το θέμα «δεν θίχτηκε καθόλου». Και ο Ουσάκοφ σημείωσε ότι η ιδέα των πενταμερών συνομιλιών «δεν διευκρινίστηκε από κανέναν» και «αναρτήθηκε μόνο στα μέσα ενημέρωσης».

Επίσης ο Πεσκόφ  δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τζόζεφ Μπάιντεν και Πούτιν δεν προετοιμάζονται στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20, που θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο.

 «Ούτε εμείς ούτε οι Αμερικανοί το ξεκινήσαμε αυτό», είπε. Τις προάλλες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχτηκε σε συνέντευξή του στο CNN ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν, ακόμη, συνομιλίες με τον Πούτιν σε αυτή τη σύνοδο κορυφής.

Η συνάντηση Πούτιν Ερντογάν περιορίστηκε στις μεταξύ τους σχέσεις

Οι Τούρκοι και Ρώσοι ηγέτες, αν κρίνουμε από τις δηλώσεις πριν και μετά τη συνάντησή τους στην Αστάνα, μιλούσαν κυρίως για διμερείς σχέσεις και κοινά έργα. 

Συζήτησαν τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στο τουρκικό έδαφος, μια συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και την ολοκλήρωση του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στην Τουρκία από Ρώσους ειδικούς. 

Ταυτόχρονα, ο Πούτιν τόνισε ότι ο κόμβος φυσικού αερίου θα μπορούσε να γίνει εργαλείο τιμολόγησης φυσικού αερίου: «Θα μπορούσαμε να τις ρυθμίσουμε (τις τιμές) σε κανονικό επίπεδο αγοράς, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις».

Nezavisimaya gazeta

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr