Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία επιτίθεται σε θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και μονάδες παραγωγής ενέργειας



Καπνός πάνω από το Κίεβο από τον βομβαρδισμό του  εργοστασίου παραγωγής ενέργειας στην αριστερή όχθη της πόλης, 18 Οκτωβρίου 2022

 Οκτώβριος 20, 2022. Ελλάδα.

Κίεβο.

Οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί, οι μονάδες παραγωγής ενέργειας και οι υποσταθμοί τους είναι αντικείμενα, η μερική καταστροφή των οποίων είναι σημαντική, αλλά,  δεν  θα οδηγήσει σε κρίσιμη ανισορροπία ολόκληρου του ενεργειακού συστήματος της χώρας.

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί που κατασκευάστηκαν στη σοβιετική εποχή είναι αρκετά ανθεκτικά αντικείμενα που δεν είναι εύκολο να καταστραφούν εντελώς ακόμη και με επιθέσεις με πυραύλους.

 

Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα ρωσικά χτυπήματα έχουν σχεδιαστεί για να προξενήσουν ένα διαφορετικό πρόβλημα. Αυτό δεν είναι τόσο  η καταστροφή τους όσο η μερική αδρανοποίησή τους.

 

Οι ίδιες οι πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικούς θερμοηλεκτρικούς σταθμούς, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, μπορούν να οδηγήσουν σε πιο καταστροφικές συνέπειες από λίγες ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

«Εάν η θερμοηλεκτρική μονάδα καταστραφεί όταν είναι μείον 10-15 βαθμούς έξω, τότε υπάρχει κίνδυνος βλάβης ολόκληρου του συστήματος αγωγού που μεταφέρει το ψυκτικό από αυτόν τον σταθμό στον καταναλωτή», λέει ο ειδικός ενέργειας Γκενάντι Ρουάμτσεφ.

«Αν παγώσει το νερό σε αυτούς τους σωλήνες, απλώς θα σπάσει τους σωλήνες και θα είναι αδύνατο να αποκατασταθούν», σημειώνει και θυμάται μια τέτοια περίπτωση στην ιστορία της Ουκρανίας.

«Υπήρχε ένα τέτοιο πρόβλημα στο Alchevsk (τον Ιανουάριο του 2006), όταν ο θερμοηλεκτρικός σταθμός αστοχούσε, το σύστημα τηλεθέρμανσης καταστράφηκε ολοσχερώς. Λέμε αυτοκαταστράφηκε. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο».

 

Η περίοδος θέρμανσης στην πρωτεύουσα θα πρέπει να ξεκινήσει στις 20 Οκτωβρίου. «Πήραμε την απόφαση να ξεκινήσουμε τη σεζόν βασιζόμενοι κυρίως στις καιρικές συνθήκες - σταδιακή ψύξη και χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα», εξήγησε ο δήμαρχος  Βιτάλι Κλίτσκο.

Ο Γιούρι Κορολτσούκ πιστεύει ότι η Ρωσία δείχνει συγκεκριμένα στην ουκρανική ηγεσία τι μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού:

 «Θα θεωρούσα όλες αυτές οι επιθέσεις είναι προπαρασκευαστικής φύσης για την περίοδο θέρμανσης. Στοχεύουν περισσότερο στη στιγμή των διαπραγματεύσεων, αυτή είναι μια προσπάθεια να αναγκάσει την Ουκρανία σε διαπραγματεύσεις».

 

Επιπλέον, ο ειδικός δηλώνει ότι η Ρωσία προσπαθεί να βρει αδυναμίες και να «υπονομεύσει» το ουκρανικό ενεργειακό σύστημα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην πραγματικότητα, οι απεργίες δεν έπληξαν το 30%, αλλά το 10% του ουκρανικού ενεργειακού τομέα, αλλά είχαν ήδη απτές συνέπειες.

 

«Τεχνικά η ζημιά γίνεται, αλλά σε τέτοιο επίπεδο που να λειτουργεί το σύστημα. Το συγκρίνω με το χαλάρωση του φράχτη. Δηλαδή τον πιάνεις και σταδιακά τον κουνάς, το κουνάς, κάποτε μπορεί να πέσει», υποστηρίζει ο ειδικός.

 

Στο πλαίσιο της στρατηγικής «χαλάρωσης», κατά τη γνώμη του, ιδιαίτερο ρόλο παίζουν οι συνεχείς επιθέσεις από φθηνά drones σε ηλεκτρικούς υποσταθμούς.

Κάθε βλάβη των μετασχηματιστών καθιστά απαραίτητη τη διακοπή της διανομής ενέργειας, την αποκατάσταση του εξοπλισμού και την εκ νέου εκκίνηση.

 

 

Τι μπορεί να κάνει η Ουκρανία;

 

Τόσο οι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες όσο και οι αρχές συμφωνούν σε ένα πράγμα: η καλύτερη άμυνα των εγκαταστάσεων ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας είναι η ενίσχυση των συστημάτων αντιπυραυλικής και αεράμυνας ακριβώς από πάνω τους.

«Η Ουκρανία πρέπει να προστατεύσει τον ουρανό πάνω από τις ενεργειακές της εγκαταστάσεις», πείθει τους δυτικούς εταίρους ο υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Γκαλουσένκο.

Πρακτικές συστάσεις για τους ίδιους τους Ουκρανούς είναι οι ήδη αναφερθείσες εκκλήσεις για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας, και ειδικά τις βραδινές ώρες αιχμής, από τις 17:00 έως τις 23:00.

 

«Αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση και διατήρηση της σταθερότητας του ενεργειακού συστήματος, το οποίο οι Ρώσοι προσπαθούν τόσο σκληρά να καταστρέψουν», εξηγεί ο υπουργός.

 

Αυτό δίνει ορισμένα αποτελέσματα. Για παράδειγμα, στις 10 Οκτωβρίου, την ημέρα των μαζικών βομβαρδισμών, οι Ουκρανοί μείωσαν οικειοθελώς την κατανάλωσή τους κατά περίπου 10-11% τις βραδινές ώρες.

 

Μια άλλη επιλογή που συζητείται είναι η εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 Μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, η κατάσταση ήταν αντίθετη - το Κίεβο, έχοντας περίσσεια ενέργειας, την εξήγαγε στην ΕΕ.

 

Οι επιθέσεις στο ηλεκτρικό δίκτυο ανάγκασαν αυτές τις εξαγωγές να σταματήσουν.

 

Ο επικεφαλής της ουκρανικής κυβέρνησης,  Ντένις Σμιγκάλ, σημείωσε ότι υπάρχει πιθανότητα εισαγωγής ενέργειας από την Ευρώπη, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη.

 

«Τώρα δεν υπάρχει ανάγκη για επείγουσα βοήθεια από ευρωπαϊκές χώρες ή για εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Έχουμε μια τέτοια ευκαιρία, αν χρειαστεί», λέει.

 

Ο ενεργειακός ειδικός Γιούρι Κορολτσούκ είναι δύσπιστος ως προς αυτό το δυναμικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ευρωπαίοι γείτονες της Ουκρανίας μπορούν στην πραγματικότητα να παρέχουν μόνο «μικρές ποσότητες» ηλεκτρικής ενέργειας και επιπλέον, υπάρχουν τεχνικά προβλήματα με τον τρόπο παράδοσης στους Ουκρανούς καταναλωτές.

 

"Μια συγκεκριμένη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας από την ΕΕ μπορεί πραγματικά να κλείσει ένα μέρος της ζήτησης. Αλλά εάν, για παράδειγμα, υπάρξει μπλακ άουτ στην Ουκρανία, τότε απλά δεν θα μπορούν να λάβουν [ηλεκτρικό ρεύμα] εδώ», είπε.

 

Τώρα ο κύριος εγγυητής της σταθερής λειτουργίας του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος είναι μόνο ένας ασφαλής ουρανός, αξιόπιστα προστατευμένος από τους ρωσικούς πυραύλους.

bbc.com/russian

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr