Τι είναι η «βρώμικη βόμβα» και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία


Οκτώβριος 25, 2022. Ελλάδα.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία ότι πιθανώς σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μια «βρώμικη βόμβα».

Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του απορρίπτουν τον ισχυρισμό, επιμένοντας ότι είναι παράλογο να

πιστεύει κανείς ότι η Ουκρανία θα δηλητηρίαζε την επικράτειά της και υποστηρίζουν ότι η Μόσχα μπορεί να κάνει την κατηγορία αυτή για να δικαιολογήσει την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

 

Τι είναι η λεγόμενη «βρώμικη βόμβα»;

 

Μια βρώμικη βόμβα είναι ένας συμβατικός εκρηκτικός μηχανισμός που περιέχει δηλητηριώδες ραδιενεργές υλικό. Δεν προκαλεί ατομική έκρηξη που καταστρέφει την πόλη, αλλά έχει σχεδιαστεί για τη διάδοση τοξικών αποβλήτων. Οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας ανησυχούν για αυτό ως ένα είδος τρομοκρατικού όπλου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον κατοικημένων περιοχών για να προκαλέσει τον όλεθρο στους αμάχους, όχι τόσο ως ένα τακτικό εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί από τα εμπόλεμα μέρη σε μια σύγκρουση.

 

Οι ειδικοί λένε ότι το άμεσο αποτέλεσμα στην υγεία πιθανότατα θα είναι περιορισμένο, επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι σε μια πληγείσα περιοχή θα μπορούσαν να φύγουν πριν καταπιούν μια θανατηφόρα ποσότητα ακτινοβολίας.

Αλλά η οικονομική ζημιά θα μπορούσε να είναι σημαντική εάν έπρεπε να εκκενωθούν οι αστικές περιοχές ή να εγκαταλειφθούν ολόκληρες πόλεις.

Σε κατάθεση ενώπιον της Γερουσίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, ο φυσικός Χένρι Κέλι, ο οποίος τότε ηγήθηκε της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων, περιέγραψε ένα ευρύ φάσμα υποθετικών σεναρίων ανάλογα με την ποσότητα και τον τύπο του πυρηνικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε και την έκταση της διάδοσής του.

Μια πιθανή ραδιενεργή βόμβα καισίου από μια άστοχη ή κλεμμένη ιατρική συσκευή θα μπορούσε να αναγκάσει την εκκένωση ενός συγκροτήματος κτιρίων σε μια πόλη, καθιστώντας την επικίνδυνη για τις επόμενες δεκαετίες, είπε.

Ένα κομμάτι ραδιενεργού κοβαλτίου από μια μονάδα αποστείρωσης τροφίμων μπορεί να μολύνει μια περιοχή 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

 

Η Ρωσία έστειλε επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη χθες το βράδυ στην οποία παρουσίαζε τους ισχυρισμούς της για πιθανή χρήση βρώμικης βόμβας από την Ουκρανία.

 Διπλωμάτες είπαν ότι η Μόσχα σχεδιάζει να θέσει το θέμα σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα.

Ο επικεφαλής των δυνάμεων ραδιενέργειας, χημικής και βιολογικής άμυνας της Ρωσίας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, δήλωσε ότι ο στόχος του Κιέβου σε μια τέτοια επίθεση θα ήταν να κατηγορήσει τη Μόσχα.

 

«Πρόσχημα για την κλιμάκωση»

 

Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της χαρακτηρίζουν παράλογους τους ισχυρισμούς της Ρωσίας, ειδικά σε μια περίοδο που οι ουκρανικές δυνάμεις ανακτούν εδάφη στο πεδίο της μάχης.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία χαρακτήρισαν τους ρωσικούς ισχυρισμούς «κατάφωρα ψευδείς» και προειδοποίησαν τη Μόσχα να μην τους χρησιμοποιήσει ως «πρόσχημα» για την κλιμάκωση.

Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει τη Δύση ότι είναι επικίνδυνο να αγνοήσει τη ρωσική θέση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους ισχυρισμούς ως κάλυψη για τα δικά της σχέδια για μια τέτοια επίθεση.

Iliyan Mogilarski, BTA

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr