Ρώσος «Τουρκολόγος»: Οι ισχυρισμοί του Ερντογάν στη Μόσχα σχετικά με τους Κούρδους της Συρίας έγιναν σε λάθος διεύθυνση


Νοέμβριος 21, 2022. Ελλάδα.

 

«Οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία υπόκεινται στις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι στη Ρωσία»

Μόσχα.

Η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τη βόρεια Συρία, αλλά οι Κούρδοι δεν είναι υποταγμένοι στη Μόσχα, επομένως οι αξιώσεις του Τούρκου προέδρου στη Ρωσία δεν είναι απολύτως δικαιολογημένες, αυτό δήλωσε ο τουρκολόγος Κίριλ Σεμένοφ στην εφημερίδα Vzglyd.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία πραγματοποίησε επιχείρηση στη Συρία και το Ιράκ λόγω της θέσης της Ρωσίας, η οποία «αρνείται να εκπληρώσει τις υποσχέσεις» να αποσύρει τους κουρδικούς σχηματισμούς από τα σύνορα της Τουρκίας.

«Οι δηλώσεις του Ερντογάν για την ευθύνη της Ρωσίας για την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία και το Ιράκ είναι μόνο εν μέρει αληθινά.

Γεγονός είναι ότι το μνημόνιο του Σότσι του 2019 αναφέρει πραγματικά ξεκάθαρα ότι οι κουρδικοί σχηματισμοί των μονάδων λαϊκής άμυνας (σημ. YPG) πρέπει να αποσυρθούν από τη ζώνη των 30 χιλιομέτρων της συνοριακής λωρίδας. Αλλά είναι ακόμα εκεί. Ταυτόχρονα, δεν υπάρχει λέξη για το Ιράκ σε αυτές τις συμφωνίες», δήλωσε ο Κίριλ Σεμένοφ, ειδικός στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας.

Ο Ρώσος τουρκολόγος προέτρεψε επίσης να ληφθεί υπόψη η θέση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό. «Η Μόσχα δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη για εκείνους τους κουρδικούς σχηματισμούς που στην πραγματικότητα αποχώρησαν από τις συμφωνίες και επανήλθαν υπό την αιγίδα της Ουάσιγκτον», τονίζει.

«Αρχικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδίαζαν να αποσυρθούν από τη Συρία, μετά την οποία οι αριστεροί κουρδικοί σχηματισμοί άρχισαν να ζητούν υποστήριξη από τη Ρωσία. Η Μόσχα ήταν έτοιμη να προσφέρει κάποια βοήθεια, αλλά οι Κούρδοι έπρεπε να εκπληρώσουν ορισμένες υποχρεώσεις. Και μόλις ο Τραμπ, ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, άλλαξε γνώμη, οι ριζοσπαστικοί αριστεροί κουρδικοί σχηματισμοί άλλαξαν επίσης τη θέση τους», υπενθυμίζει ο ειδικός.

«Πιθανώς, η δήλωση του Ερντογάν να υπαγορεύεται από το γεγονός ότι το μνημόνιο του Σότσι είναι ένα έγγραφο που διευκρινίζει ξεκάθαρα τις απαιτήσεις και τις προϋποθέσεις. Και οι συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν τόσο ξεκάθαρη υφή. Απλώς δεν υπάρχουν άλλες εξηγήσεις για την επιθυμία να μετατεθεί η ευθύνη στη Μόσχα », κατέληξε ο Σεμένοφ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι την ευθύνη για την επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία και το Ιράκ φέρει η Ρωσία.

«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας προς τη Ρωσία, η οποία είναι υπεύθυνη για την εκκαθάριση του βόρειου Ιράκ και της Συρίας από τρομοκράτες σύμφωνα με τη συμφωνία μας στο Σότσι του 2019, η Μόσχα δεν έχει εκπληρώσει και αρνείται να εκπληρώσει το καθήκον της», είπε σύμφωνα με την Daily Sabah.

 

Ανατολόγος: Οι ισχυρισμοί του Ερντογάν στη Μόσχα σχετικά
με τους Κούρδους της Συρίας έγιναν σε λάθος διεύθυνση

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία «δεν θα σιωπήσει κατά της τρομοκρατίας» και θα αναλάβει δράση εάν «δεν το κάνουν ( σημ. εννοεί τη Ρωσία).

«Η Τουρκία δεν θα αποθαρρυνθεί, αυτή η αντιτρομοκρατική επιχείρηση τόσο από αέρος όσο και από το έδαφος θα συνεχιστεί», είπε.

Έτσι, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία χτύπησε και εξάλειψε 12 «φωλιές τρομοκρατών» στο Κομπάνι, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Υπενθυμίζουμε ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Τουρκία πιθανόν να προετοιμάζεται να πραγματοποιήσει χερσαία εισβολή στη βόρεια Συρία.


The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr