Η Ρωσία επιστρέφει στη «συμφωνία σιτηρών» αφού έλαβε «εγγυήσεις» από την Ουκρανία


Νοέμβριος 2, 2022. Ελλάδα.

Μόσχα.

Η Ουκρανία έδωσε τις απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις για να μην χρησιμοποιηθεί ο διάδρομος σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα για πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες αποκτήθηκαν με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το RIA Novosti.

«Χάρη στη συμμετοχή ενός διεθνούς οργανισμού ( σημ.:ΟΗΕ), καθώς και στη βοήθεια της Τουρκίας, κατέστη δυνατό να ληφθούν οι απαραίτητες γραπτές εγγυήσεις από την Ουκρανία για τη μη χρήση του ανθρωπιστικού διαδρόμου και των ουκρανικών λιμανιών, που προσδιορίστηκαν για τα συμφέροντα εξαγωγής αγροτικών προϊόντων, για τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, εστάλησαν στο Κοινό Συντονιστικό Κέντρο την 1η Νοεμβρίου 2022», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Η ουκρανική πλευρά διαβεβαίωσε επίσημα ότι ο Θαλάσσιος Ανθρωπιστικός Διάδρομος θα χρησιμοποιηθεί μόνο σύμφωνα με τις διατάξεις της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας και τον σχετικό κανονισμό για το SKC».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υπενθύμισε ότι αφού η Ουκρανία διέπραξε τρομοκρατική ενέργεια στις 29 Οκτωβρίου εναντίον πλοίων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και πολιτικών πλοίων που εμπλέκονται στη διασφάλιση της ασφάλειας του «διαδρόμου σιτηρών», η Ρωσία ανέστειλε την εφαρμογή της «συμφωνίας των σιτηρών».

Σύμφωνα, εξάλλου, με την  «Ουκρανική Πράβντα» ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στην Άγκυρα ότι ο διάδρομος σιτηρών για την εξαγωγή ουκρανικών τροφίμων θα αρχίσει να λειτουργεί από το μεσημέρι της 2ας Νοεμβρίου «όπως ήταν πριν». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του για να ενημερώσει για την έναρξη των επιχειρήσεων.

Όπως σημειώνει το ουκρανικό δημοσίευμα:  Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχολίασε αργότερα την κατάσταση. Είπε ότι τις σχετικές «εγγυήσεις» παρέδωσε στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας η Τουρκία και όχι απευθείας η Ουκρανία. Και έδωσε προσωπικά οδηγίες στο υπουργείο Άμυνας να επαναλάβει τη συμμετοχή στη συμφωνία.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr