Υστερία Ουκρανών προσφύγων στη Βουλγαρία- Δεν θέλουν μετεγκατάσταση

 Διαμαρτυρία Ουκρανών προσφύγων μαζί με τους Βούλγαρους ξενοδόχους, σύμφωνα με τη βουλγαρική εθνική ραδιοφωνία

Νοέμβριος 4, 2022. Ελλάδα.

Οι διαδηλώσεις που διοργανώνουν Ουκρανοί πρόσφυγες δεν σταματούν στη Βουλγαρία. Αιτία της αναταραχής είναι η μετεγκατάσταση ανθρώπων από ξενοδοχεία σε κυβερνητικές δομές. Έως τις 15 Νοεμβρίου οι έποικοι πρέπει να εγκαταλείψουν τα ιδιωτικά ξενοδοχεία.

Οι Ουκρανοί απειλούν να πάνε στο συλλαλητήριο κάθε μέρα. Τώρα διαδηλώσεις γίνονται στα θέρετρα Sunny Beach, Golden Sands και Βάρνα.

Μιλήσαμε με τους διαδηλωτές.

 


Η Σβετλάνα έφτασε από τη Μαριούπολη πριν από έξι μήνες. Όλο αυτό το διάστημα μένει σε ένα ξενοδοχείο στο Sunny Beach. Τα παιδιά πηγαίνουν σε ένα νηπιαγωγείο στο Nessebar.

«Λίγο πολύ έχουμε εγκατασταθεί εδώ, σιγά σιγά το συνηθίσαμε. Όσοι έχουν ήδη ενσωματωθεί σε 8 μήνες φυσικά δεν θέλουν να φύγουν από τα ξενοδοχεία. Ανάμεσά μας υπάρχουν άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, καρκινοπαθείς που έχουν βρει γιατρούς εδώ. Πολλοί έπιασαν δουλειά, τα παιδιά τα έστειλαν σε νηπιαγωγεία και σχολεία και ξαφνικά μας λένε: με τα πράγματα μας να βγούμε έξω. 

Αν εγκατασταθούμε σε δομές στο δάσος, πού θα ψάξουμε εκεί για νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία; .. Ο κόσμος είναι σε υστερία.

 Δεν καταλαβαίνουμε πού θα μας οδηγήσουν - πιθανότατα αυτά θα είναι χωριά όπου δεν υπάρχει υποδομή»,  λέει η γυναίκα.


 «Δεν έρχονται μόνο οι Ουκρανοί στα συλλαλητήρια μαζί μας, αλλά και οι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων όπου μένουμε. Το κράτος δεν έχει πληρώσει ακόμη τους ξενοδόχους για τη διαμονή μας. Υπόσχονται να τους ξεπληρώσουν μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα.

 

Πηγαίνει πολύς κόσμος σε συλλαλητήρια;


«Εκατοντάδες άνθρωποι. Βγαίνουμε με αφίσες, με παιδιά, με καροτσάκια. Παίρνουμε βαλίτσες μαζί μας για να δείξουμε ότι αυτό είναι το μόνο που έχουμε. Καταλαβαίνω ότι χάος συμβαίνει στη χώρα εξαιτίας μας. Οι βουλγαρικές αρχές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την εισροή προσφύγων. Δεν υπάρχουν τόσες πολλές θέσεις σε κρατικές δομές. Γι’ αυτό, ζητάμε οικονομική βοήθεια στους ιδιώτες ξενοδόχους ώστε να μας στηρίξουν. Δεν έχετε ιδέα πόσοι Ουκρανοί πηγαίνουν τώρα στη Βουλγαρία. Δεκάδες λεωφορεία φτάνουν καθημερινά. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες. Οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου μας συμπονούν, αλλά δεν μπορούν να μας υποστηρίξουν με δικά τους έξοδα. Ορισμένα ξενοδοχεία έχουν ήδη σταματήσει να ταΐζουν κόσμο».

 Γιατί οι κρατικές δομές είναι κακές;

«Δεν ξέρουμε ποιες είναι αυτές οι δομές, δεν μας δίνουν τις διευθύνσεις τους. Λένε: όπου σε φέρουν, εκεί θα μείνεις να ζήσεις. Οι τοπικές αρχές λένε ότι οι δομές είναι κατάλληλες για διαμονή το χειμώνα, αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μας βάλουν σε φορτηγά ή σκηνές. Αυτό συνέβη το καλοκαίρι. Τότε ο κόσμος ξεσηκώθηκε και όλοι στάλθηκαν σε ιδιωτικά ξενοδοχεία».

Θα επιστρέψετε στην Ουκρανία;

«Η κυβέρνησή μας συνέστησε σθεναρά το χειμώνα να παραμείνουμε στο εξωτερικό. Και πολλοί απλά δεν έχουν πού να επιστρέψουν. Λένε ότι μόνο τον Οκτώβριο έφτασαν στο θέρετρο Golden Sands 10.000 πρόσφυγες. Ένα μεγάλο ρεύμα προσφύγων έφθασε από τη Ζαπορίζια. Κάθε μέρα η Βουλγαρία δέχεται μόνο 100-200 άτομα από αυτήν την περιοχή. Όπως καταλαβαίνω δεν υπάρχει που να τους βάλουν...»


Βουλγαρικά ΜΜΕ

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr