Και η Ελλάδα στην ατζέντα συνάντησης Γ.Γ. ΝΑΤΟ- Τούρκου προέδρου


(sozcu.com.tr)

Νοέμβριος 4, 2022. Ελλάδα.

 

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. 

Ο Στόλτενμπεργκ ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Ερντογάν για τον ρόλο του στη συνέχιση της συμφωνίας για τον διάδρομο των σιτηρών.

Στη δεξίωση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Γραφείο Ντολμάμπαχτσε ήταν επίσης παρόντες η σύζυγος του Προέδρου Ερντογάν Εμινέ Ερντογάν και η σύζυγος του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Ίνγκριντ Σούλερουντ.

Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος έφυγε από το Ντολμάμπαχτσε μετά τη συνάντηση, αξιολόγησε τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη στο μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δηλώνοντας ότι χαίρεται που φιλοξενείται από τον Ερντογάν, ο Στόλτενμπεργκ είπε: «Μετέφερα τις ευχαριστίες μου στον Πρόεδρο Ερντογάν για τον ζωτικό του ρόλο στη συνέχιση της συμφωνίας για το σιτάρι της Ουκρανίας», όπως έγραψε.

 Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι συζήτησαν για την οριστικοποίηση των αιτήσεων ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στη συνάντησή τους με τον Ερντογάν, σημειώνοντας ότι η ένταξη των δύο χωρών θα ενισχύσει τη συμμαχία.

Συζήτησαν: Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, ενέργειες Ελλάδας και το μνημόνιο με Σουηδία και Φινλανδία


Σύμφωνα με τη δήλωση της Προεδρίας Επικοινωνιών, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ο πόλεμος Ρωσίας -Ουκρανίας, οι ενέργειες της Ελλάδας και το τριμερές μνημόνιο Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας.

 

Στη συνάντηση, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι ως αποτέλεσμα της διπλωματικής κίνησης που πραγματοποίησαν στο υψηλότερο επίπεδο με τη Ρωσία και την Ουκρανία, ο διάδρομος σιτηρών άρχισε να λειτουργεί ξανά και ότι θα επικεντρωθούν στην παράταση της συμφωνίας την επόμενη περίοδο.

Σύμφωνα με τη δήλωση, ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό και να επιτευχθεί μια δίκαιη λύση.

Κατά τη συνάντηση, η οποία αφορούσε και τις ενέργειες της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι δεν είναι η Τουρκία που αύξησε την ένταση στην περιοχή και ότι θα ήταν ωφέλιμο να κατευθύνουμε την Ελλάδα να ενεργήσει με κοινή λογική και διάλογο.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν σημείωσε ότι ο ρυθμός και ο χρόνος της διαδικασίας επικύρωσης του τριμερούς μνημονίου Τουρκίας-Σουηδίας-Φινλανδίας θα καθοριστεί από τα βήματα που θα λάβουν αυτές οι χώρες.

 AA, DHA

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr