Ο Πούτιν υπέγραψε νόμο για την επιστράτευση έγκλειστων σε φυλακές


(v1.ru)

Νοέμβριος 4, 2022. Ελλάδα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα νόμο που επιτρέπει την επιστράτευση καταδικασμένων πολιτών, μεταξύ άλλων για ορισμένα σοβαρά εγκλήματα. 

Εξαιρούνται άτομα που έχουν καταδικαστεί για παιδεραστία, προδοσία, κατασκοπεία, κατάληψη εξουσίας, τρομοκρατική ενέργεια (συμπεριλαμβανομένων διεθνών), σύλληψη ομήρων, συμμετοχή σε παράνομο ένοπλο σχηματισμό, αεροπειρατεία αεροπλάνου, παράνομο χειρισμό πυρηνικών υλικών ή κλοπή αυτών, υποκίνηση μίσους και επίθεση κατά προσώπων υπό διεθνή προστασία.

Τροποποιήθηκε επίσης ο νόμος για την επιστράτευση, - οι πολίτες που εκτελούν εναλλακτική πολιτική υπηρεσία στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να εκτελούν εναλλακτική υπηρεσία εάν ανακοινωθεί επιστράτευση.

Απόθεσε λουλούδια για την Ημέρα Λαϊκής Ενότητας στη Ρωσία


(aif.ru)

Εν τω μεταξύ, ο Πούτιν απόθεσε μπουκέτο λουλουδιών στο μνημείο των Μινίν και Ποζάρσκι στην Κόκκινη Πλατεία (σήμερα είναι Ημέρα Λαϊκής Ενότητας στη Ρωσία) και συνομίλησε με νέους από εθελοντικές οργανώσεις.

Πάνω από 300 χιλιάδες επιστρατεύτηκαν

Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους είπε ότι 318.000 άτομα επιστρατεύτηκαν στη Ρωσία στο πλαίσιο της μερικής κινητοποίησης (και όχι 300.000 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί).

 Από αυτούς, οι 49.000 βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία. Εξήγησε την αύξηση κατά 18.000 άτομα σε σχέση με τον αρχικά ανακοινωμένο αριθμό με το γεγονός ότι «έρχονται εθελοντές». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο αριθμός των εθελοντών «δεν μειώνεται».

 

«Αρχαία ρωσική πόλη η Μαριούπολη»


(rbc.ru)

Ο Πούτιν είπε επίσης ότι χθες το βράδυ συζήτησε «θέματα ανασυγκρότησης του Ντονμπάς», συμπεριλαμβανομένης της Μαριούπολης, αποκαλώντας την «αρχαία ρωσική πόλη» και λέγοντας ότι «υπάρχουν πολλά για να δουλέψουν εκεί».

Ο Ρώσος πρόεδρος θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την αποκατάσταση των μουσείων και των ιστορικών μνημείων στο Ντονμπάς και τη Μαριούπολη. 

«Τα αντικείμενα του υλικού πολιτισμού, που επιβεβαιώνουν όλη την πορεία των ιστορικών γεγονότων, που συνδέονται με αυτή τη γη, με αυτούς τους ανθρώπους, πάνω απ' όλα... Είναι πολύ σημαντικά ώστε οι άνθρωποι που έζησαν για 30 χρόνια σε συνθήκες παράφρονης , απολύτως ανόητης εθνικιστικής προπαγάνδας, για να καταλάβουν και οι νέοι που μεγάλωσαν στις συνθήκες αυτής της προπαγάνδας ότι αυτό που κάνουν, η θέση που παίρνουν σήμερα είναι απολύτως σωστή και βασίζεται στην ιστορική παράδοση των προγόνων τους».

«Πρέπει να αποκατασταθούν κατοικίες, κοινωνικές υποδομές, νηπιαγωγεία, βιβλιοθήκες, θέατρα κ.λπ., αλλά και μουσεία», είπε.

Ο Πούτιν είπε ότι οι ρωσικές αρχές εργάζονται για να «απλοποιήσουν τις διαδικασίες για την αποκατάσταση των εγγράφων των προσφύγων». Είπε επίσης ότι στην Ευρώπη οι πρόσφυγες «πηγαίνουν σε εστιατόρια και ζητούν εκπτώσεις» , ενώ στη Ρωσία «οι πρόσφυγες ζητούν να τους πάνε στη δουλειά».

Απομάκρυνση αμάχων από τη Χερσώνα

Επιπλέον, ο Πούτιν ζήτησε την «απομάκρυνση» των αμάχων από τη Χερσώνα. «Τώρα, φυσικά, όσοι ζουν στη Χερσώνα πρέπει να απομακρυνθούν από τη ζώνη των πιο επικίνδυνων ενεργειών, γιατί ο άμαχος πληθυσμός δεν πρέπει να υποφέρει από τους βομβαρδισμούς, από την επίθεση, την αντεπίθεση και οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τις εχθροπραξίες», είπε ο Πούτιν.

Στις 22 Οκτωβρίου, η διορισμένη από τη Ρωσία «πολιτική-στρατιωτική διοίκηση» της Χερσώνας κάλεσε τους κατοίκους της πόλης «να εγκαταλείψουν αμέσως την πόλη» και να μετακινηθούν στην αριστερή όχθη του ποταμού Δνείπερου. 

Σύμφωνα με αυτούς, δεν είναι ασφαλές να μείνεις στη Χερσώνα λόγω πιθανών βομβαρδισμών από τον ουκρανικό στρατό. Δεν είναι γνωστό πόσοι ακριβώς άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη και πού πήγαν.

Ήδη στις 28 Οκτωβρίου, οι ρωσικές αρχές στη Χερσώνα ανέφεραν ότι η εκκένωση ολοκληρώθηκε και ότι 70.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη, η οποία, όπως λένε, έχει πληθυσμό 100.000 κατοίκων.

Ρωσικά ΜΜΕ

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr