Η Τουρκία επιδιώκει συνεργασία με Τουρκμενιστάν και Αζερμπαϊτζάν για το φυσικό αέριο τους


Δεκέμβριος 14, 2022. Ελλάδα.

 Η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις τουρκόφωνες χώρες, μεταξύ άλλων μέσω του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην τριμερή συνάντηση υψηλού επιπέδου Τουρκίας-Τουρκμενιστάν-Αζερμπαϊτζάν στην Αβάζα, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι η πρόσφατη και πλήρης ένταξη του Τουρκμενιστάν, το οποίο επί του παρόντος έχει καθεστώς παρατηρητή, στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών θα γίνει μια νέα πηγή δύναμης για τον οργανισμό.

Ο Τούρκος ηγέτης έθιξε το θέμα της ενεργειακής συνεργασίας.

 Είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν οι εργασίες για την προμήθεια φυσικού αερίου του Τουρκμενιστάν στις δυτικές αγορές αυτή τη στιγμή, είπε ο Ερντογάν. Σημείωσε ότι η Τουρκία είναι επίσης έτοιμη να συνεργαστεί με το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν σε σχέση με την ανάπτυξη του κοιτάσματος πετρελαίου και φυσικού αερίου Dostlug στην Κασπία Θάλασσα.

Επιπλέον, η Άγκυρα είναι έτοιμη να συζητήσει με το Τουρκμενιστάν και το Αζερμπαϊτζάν το θέμα της εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία. Ο Ερντογάν τόνισε επίσης τη σημασία της ανάπτυξης διαδρόμων μεταφορών, συμπεριλαμβανομένου του Λάπις λάζουλι, ως συμβολή στην περιφερειακή ασφάλεια.

Είμαι βέβαιος ότι οι αδελφικοί δεσμοί Άγκυρας, Μπακού και Ασγκαμπάτ θα ενισχυθούν με βάση τις στρατηγικές δυνατότητες των χωρών μας.

 Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις παγκόσμιες και περιφερειακές διαδικασίες για το καλό του πληθυσμού με στόχο την περιφερειακή σταθερότητα, σημείωσε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι η Άγκυρα είναι περήφανη για τα επιτεύγματα του Αζερμπαϊτζάν και του Τουρκμενιστάν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ηγέτη, η συνεργασία μεταξύ των χωρών είναι ιδιαίτερα σημαντική στο πλαίσιο των προκλήσεων και των κρίσεων του σήμερα.

Ο Ερντογάν σημείωσε ότι ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος έχει κλονίσει την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια στον κόσμο και οι συνέπειες αυτού που συμβαίνει στην Ουκρανία στον έναν ή τον άλλο βαθμό γίνονται αισθητές από όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του πληθωρισμού.

Από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία, έχω δηλώσει ότι ο πόλεμος δεν μπορεί να έχει νικητή και η ειρήνη μπορεί να έχει ηττημένους. Μια δίκαιη ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με διάλογο, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν επεσήμανε τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Άγκυρας για την Ουκρανία, οι οποίες επέτρεψαν την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου και άνοιξε το δρόμο για τη «συμφωνία σιτηρών».

Ο διάλογος μου με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνεχίζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για διαρκή ειρήνη, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

--

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό Περισκόπιο -Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- https://www.echedoros-a.gr