Σκόπια: Ελπίδες επίλυσης της ονομασίας μέχρι το Νοέμβριο





Αύγουστος 9, 2010

«Στις Βρυξέλλες υπάρχει ακόμη ελπίδα ότι τον Νοέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ή τουλάχιστον ένα μήνα αργότερα, στη Σύνοδο της ΕΕ, θα μπορούσε να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας, αλλά με την πάροδο του χρόνου η αισιοδοξία αυτή γίνεται συγκρατημένη», αναφέρει το σκοπιανό κανάλι ‘Α1’.

Η σιωπή του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θα επανέλθει, εφόσον υπάρξει ειλικρινής πρόθεση των δύο μερών για διαπραγμάτευση που θα κατέληγε σε συμβιβασμό.

«Για ποιο λόγο να έρθει ο Νίμιτς, εφόσον δεν έχει λάβει μήνυμα από τα Σκόπια ή από την Αθήνα για αποδοχή της πρότασης που θα κομίζει; Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη στην επίλυση της διαφοράς και η πΓΔΜ εκτός ορισμένες συναντήσεις μεταξύ Γκρουέφσκι και Παπανδρέου δεν έχει προχωρήσει καθόλου» δήλωσε η Σβετλάνα Γιοβανόφσκα, μόνιμη ανταποκρίτρια στις Βρυξέλλες.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πρόοδος χωρίς την οικοδόμηση μιας ευρείας συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, έτσι ώστε να καθοριστούν με σαφήνεια οι σκοπιανές διαπραγματευτικές θέσεις, αναφέρει Ίβιτσα Μποσέφσκι πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός.

«Η σιωπή του Νίμιτς προέρχεται από τους λόγους αυτούς και είναι προφανές ότι η πΓΔΜ και η Ελλάδα βρίσκονται σήμερα πολύ πιο κοντά και θα μπορούσαν να εισέλθουν σε μια πραγματική διαδικασία διαπραγμάτευσης» δήλωσε ο Μποσέφσκι, στο κανάλι. ‘Α1’.

Η σκοπιανή τηλεόραση αναφέρει ακόμη ότι δεν είναι ορατές ηγετικές θέσεις και πρωτοβουλίες από την ελληνική πλευρά και μέσα στο διαφαινόμενο αυτό κλίμα θα μπορούσε να επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος.

Και το δημοσίευμα καταλήγει:

«Ωστόσο, υπάρχει πάντα η έκπληξη»

Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος